Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Policisté na jihu Čech rozprášili drogový gang. Za rok si mohl vydělat až 120 tisíc euro

Při rozsáhlé akci, nazvané Marko, se jihočeským celníkům a policistům podařilo zajistit organizovanou skupinu, která vyráběla a distribuovala drogy nejen na území Česka, ale i v zahraničí. Při zásahu v Jihočeském a Libereckém kraji byly kromě drog zajištěny také nelegální střelné zbraně.

Cílem mnohaměsíční rozsáhlé akce bylo odhalení, nalezení a zadokumentování dostatku důkazů proti organizované skupině pachatelů. „Nešlo o běžnou partu výrobců a prodejců drog. Tato skupina byla sítí vzájemně propojených osob zabývajících se nelegální výrobou, transportem a distribucí drog,“ upozornil Robert Šlachta z Generálního ředitelství cel.

Ke společnému zásahu protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel a jihočeských policistů došlo ve čtvrtek 17. května na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a také Liberecku, odkud pocházela většina dodavatelů. Zadrženo bylo zhruba třicet osob, z toho třináct jich bylo obviněno ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené distribuce a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Jedenáct jich bylo vzato do vazby. V případě odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody na deset až osmnáct let.


Video ze zásahu celníků a policistů, kteří gang drogových dealerů odhalili.

Během roku prodal podle policie gang minimálně 120 kilogramů marihuany a čtyři kilogramy pervitinu. Při zásahu bylo zajištěno minimálně jeden a půl kilogramu amfetaminu a metamfetaminu, sedm a půl kila marihuany, půl kila hašiše, kokain a extáze. Kromě drog nalezli vyšetřovatelé také finanční hotovost ve výši téměř jednoho milionu korun, nelegální střelné zbraně a tři automobily. Zajistit se také podařilo pěstírny konopí a výrobny pervitinu. „Objevili jsme i chemikálie potřebné pro výrobu drog,“ doplnil policejní vyšetřovatel Daniel Hejda.

Na akci se podílelo přes pět stovek celníků a policistů. Celkem zasahovali při padesáti prohlídkách různých objektů. Případ byl velmi složitý i proto, že sledovaní velmi často měnili způsob komunikace a schůzek, navíc většina pachatelů byla s bohatou kriminální minulostí, znali tak některé policejní postupy.

Skupinu vedla trojice osob z Českobudějovicka, do gangu ale patřili i obyvatelé zemí bývalé Jugoslávie a Rakouska, kam byly drogy dodávány. Podle krajského policejního ředitele Luďka Procházky měla akce veliký zásah. „Zdroje drog na jihu Čech téměř vyschly,“ uvedl.

Foto Policie České republiky

Štítky policie, drogy, zásah, gang, Marko, Jihočeský kraj, Liberecký kraj, droga, Česko, Robert Šlachta, okres České Budějovice, Luděk Procházka, okres Český Krumlov, Rakousko, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policisté na jihu Čech rozprášili drogový gang. Za rok si mohl vydělat až 120 tisíc euro  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.