Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V České Krumlově začala firma odlamovat skálu nad Vltavou

Firma Strix začala odlamovat asi tisícitunový blok Barevné skály u Českého Krumlova, kde podle statika hrozilo, že se část masivu zřítí. Státní plavební správa proto omezila provoz na Vltavě. Strix nejdřív odlomí a shodí dolů stopadesátitunový blok, práce by měly skončit nejpozději 30. června.

Vodáci nyní mohou projet pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu, jez u pravého břehu se splouvat nesmí. Firma Strix ve čtvrtek dokončila přípravné zabezpečovací práce, které ochrání cestu pod skálou a jez.

Dnes začala firma odlamovat blok horního převisu. „Spočítali jsme, že má přibližně 150 tun. Odlomit a odtlačit ho chceme pomocí dvou pneumatických podušek, každá o výtlaku 90 tun. Máme šanci,že spřaženými 180 tunami bychom měli stopadesátitunový blok odtlačit a shodit,“ popsal ředitel firmy Strix Dušan Dufka.

Masiv tvoří jednotlivé bloky, které bude Strix postupně shazovat dolů ráno a dopoledne, kdy po řece nejezdí moc vodáků. Odpoledne bude vrtat, nakládat a odvážet materiál. Skálu bude odlamovat pomocí hydraulických klínů, pneumatických sbíjecích kladiv a pneumatických podušek. Ve čtvrtek dokončil Strix instalaci záchytné bariéry, v předchozích dnech firma položila tlumicí matraci z gumových pásů a pneumatik, která chrání silnici, a postavila plot, který brání pádu kamení do řeky.

ČTĚTE TAKÉ: V Českém Krumlově začaly přípravné práce na odlom Barevné skály 

Firma zjistila, že skála je „totálně rozpraskaná“. Vnější plášť je podle Dufky sestavou volně naskládaných bloků. První etapa prací u Českého Krumlova potrvá podle mluvčí Lesů České republiky Evy Jouklové do konce června a bude stát 5,9 milionu korun. Podle toho, zda bude skála i po odlomu nebezpečná, naváže co nejdříve druhá etapa. Propust u pravého břehu řeky se nyní splouvat nesmí, Povodí Vltavy ji podle informací z minulého týdne nejpozději 28. května zahradí pomocí trámů.

Zákaz vodáci vesměs dodržují. Dufka uvedl, že školní skupiny stoprocentně, zahraniční turisté před jezem váhají. U levého břehu lze lodě přenést v nejvzdálenějším místě od skály. Asi 200 metrů před propustí je také síť jako zábrana.

Foto Facebook Jesenský Ján | Zdroj ČTK

Štítky Barevná skála, odlomení, zákaz, Český Krumlov, skála, Vltava, Státní plavební správa, Lesy České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Krumlově začala firma odlamovat skálu nad Vltavou  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.