Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Turistické stezky na Vyšebrodsku jsou odemčené

Symbolické odemykání stezek Vyšebrodska letos proběhlo již popáté. Organizátoři z městského kulturního zařízení si tentokrát přichystali trasu okolo tří vrchů, která kopírovala hranici s Rakouskem a vedla bývalým pohraničním pásmem a míjela několik zaniklých osad. Návrat do Vyššího Brodu pak nabídl návštěvu vyhledávaného poutního místa Maria Rast.

Zájemci o první výlet po Vyšebrodsku se sešli na náměstí ve Vyšším Brodě, odkud je odvezl autobus na start samotného výšlapu. Šlo se ze Studánek po lesních cestách okruhem zpět do Vyššího Brodu. „Výšlapy, které několikrát ročně pořádáme, se snažíme vést místy, která nejsou až tak známá. Využíváme je i jako tipy pro turisty, kam se vydat. Například část trasy odemykání je zcela nepolíbená turistickým značením, ale určitě stojí za to si ji projít,“ vysvětluje Jan Straka z městkého kulturního zařízení ve Vyšším Brodě, proč se vydali právě touto trasou.

První třetina výšlapu byla trochu náročnější. Téměř tři kilometry stoupání ale vynahradilo účastníkům odměna v podobě opečených špekáčků a dalších dobrot v místě zvaném Bombardiště. Po načerpání sil a nezbytném společném focení se vydali znovu na cestu zpět do Vyššího Brodu. „Tahle část trasy už byla příjemnější, vedla po vrstevnicích a od poutního místa se už jen klesalo,“ ještě doplňuje Straka.

Pro návrat si mohli nadšenci do turisticky vybrat víc možností, ale většina se rozhodla pro návštěvu zmíněného poutního místa. Díky ochotě místních farníků se mohli podívat i do interiéru obrazárny a poutního kostela.

Tisková zpráva

Štítky turistika, turistické stezky, Vyšebrodsko, Vyšší Brod, poutní místo, Rakousko, Studánka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické stezky na Vyšebrodsku jsou odemčené  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.