Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Český Krumlov zpřísní vjezd do centra a zdraží povolenky

Město Český Krumlov omezí od 1. května vjezd aut do historického centra. Změna se dotkne hlavně podnikatelů a hostů v penzionech Hlavním záměrem je zklidnit provoz v historickém jádru. Radní také navrhli zvýšit poplatky za povolení k jednorázovému vjezdu do pěší zóny, návrh ale musí schválit zastupitelé.

Vjezd do pěší zóny zpřísní radnice po 15 letech od posledních změn. Nová pravidla vycházejí z aktuální dopravní studie. „Je to reakce na dlouhodobě neutěšený stav. Do pěší zóny vjede 1150 aut denně, což je obrovská zátěž centra města,“ řekl místostarosta města Josef Hermann.

Město omezí vjezd od 10 hodin do 16 hodin. V tomto rozmezí se do centra nedostanou abonenti, tedy provozovatelé obchodů, restaurací, hotelů, vlastníci domů i jejich nájemci. Zákaz od půl jedenácté do patnácté hodiny bude pro hosty téměř 80 penzionů z centra a pro velká auta kyvadlové dopravy, která způsobují v uličkách zácpy.

Nadále platí, že zásobovací auta mohou do centra od 19 hodin do 10 hodin, v tento čas se do centra dostanou i auta doručovacích služeb. Neomezený vjezd budou mít celý den rezidenti, složky integrovaného záchranného systému, auta těch, kteří odstraňují poruchy dodávek energie či vody, držitelé karet ZTP a taxislužba.

Radní dále navrhli zvýšit poplatky za jednorázové povolení k vjezdu do pěší zóny z 20 korun na sto korun. Zákon podle místostarosty umožňuje až dvě stě korun. Taxi zaplatí za nepřetržitý vjezd dva tisíce korun měsíčně, vozidla kyvadlové dopravy 1500 korun za měsíc. Zdarma budou mít vjezd abonenti, rezidenti, držitelé ZTP, složky integrovaného záchranného systému i zásobování.

Poplatky projednají zastupitelé 26. dubna. Hermann uvedl, že změny vyvolaly odpor podnikatelů. „Bereme to jako pilotní projekt. Chceme si vyzkoušet, jak bude zóna vypadat po těch omezeních, jak to budou snášet provozovatelé, ubytovaní,“ řekl Hermann. Za cílové řešení považuje výsuvné sloupky. Na třech vjezdech do pěší zóny města s třinácti tisíci obyvateli by se mohly objevit příští rok.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Český Krumlov, novinky, město, pěší zóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov zpřísní vjezd do centra a zdraží povolenky  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.