Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov slaví 25 let. Hlavní hvězdou je tenorista Juan Diego Flórez

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2016 právě začíná a i letos nabízí bohatý program. V atraktivních prostorách města zapsaného na seznam UNESCO zazní symfonické i komorní koncerty v podání předních sólistů a souborů. Letos je připraveno 17 koncertů různých žánrů pod širým nebem i v interiéru. Zažijete nádhernou letní atmosféru hudebních večerů v Pivovarské zahradě, v Zahradě Kooperativy, v zahradě nově opraveného kláštera či na břehu řeky Vltavy, ale i v Maškarním sále, v Zámecké jízdárně, v Zámecké kapli a v Klášterním kostele.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov slaví v roce 2016 čtvrtstoletí své existence, jubilejní 25. ročník se koná od 15. července do 6. srpna. V průběhu tří týdnů se v představí celá řada výjimečných umělců v čele s hlavní hvězdou, tenoristou Juanem Diegem Flórezem, který festival zahájí v sobotu 16. července operním galakoncertem. Doprovodí ho Symfonický orchestr Českého rozhlasu, rezidenční těleso festivalu.

Dále vystoupí např. světově proslulí klavíristé Alexei Volodin či Kun Woo Paik za doprovodu symfonických těles. Uskuteční se také Noc s Mozartem - koncert k 260. výročí narození tohoto skladatele. Zazní zde i Mozartovo Requiem v podání sólistů Evy Hornyákové, Aleny Kropáčkové, Ĺudovíta Ludhy a Petera Mikuláše za doprovodu Jihočeské filharmonie a Kühnova smíšeného sboru. Připravena je též komorní řada koncertů: představí se soubory Tiburtina ensemble a Schwingungen trio, varhaníci Karel Martínek a Jaroslav Tůma či flétnistka Jae A Yoo.

Mezinárodní Hudební Festival Český Krumlov však kromě klasické hudby nabízí i široké spektrum dalších hudebních žánrů: jazz, muzikál, filmovou hudbu, flamenco, šanson a další. Vystoupí např. muzikálové hvězdy v programu Bravo Broadway!, brilantní flamencový kytarista Carlos Piñana za doprovodu symfonického orchestru či jazzová legenda, trumpetista Arturo Sandoval, který zahraje dokonce dvakrát: v Zámecké jízdárně jako sólista s Jihočeskou filharmonií (zazní mj. i evropská premiéra Sandovalova Koncertu pro trubku a orchestr č. 2) a v Pivovarské zahradě s jazzovým programem za doprovodu CBC Big Bandu. Připraven je i večer filmových melodií z pera Ennia Morriconeho a Luboše Fišera či koncert šansoniérky Szidi Tobias.

Závěrečný koncert 25. ročníku pak bude skutečně velkolepý. V Pivovarské zahradě zazní dílo Carla Orffa Carmina Burana v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Kühnova smíšeného sboru a Kühnova dětského sboru. Sólisty budou sopranistka Natalia Roman, kontratenorista Roger Isaacs a barytonista Audun Iversen. Festival kromě koncertů připravil i program pro děti s názvem Dětské odpoledne v rytmu energie.

Záštitu nad festivalem převzal prezident ČR pan Miloš Zeman a další ústavní a veřejní činitelé.

Tisková zpráva | Foto wikimedia.org

Štítky koncert, hudební festival, Český Krumlov, zahrada, Juan Diego Flórez, Světové dědictví UNESCO, festival, Vltava, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, klášter, hradní kaple, opatský kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov slaví 25 let. Hlavní hvězdou je tenorista Juan Diego Flórez  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.