Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský vědeckotechnický park pokračuje v inovativních řešeních

Naposledy jsme informovali o Jihočeském vědeckotechnickém parku v souvislosti s jeho otevřením v listopadu 2014. Dnes přinášíme rozhovor s ředitelem JVTP Františkem Mlčákem.

Co se událo za půl roku fungování JVTP?
Od prosince 2014 zasídlujeme v parku inovativní firmy z regionu, kterým poskytujeme vybavené kanceláře, laboratoře včetně laboratorních přístrojů, technologické haly, přednáškové a zasedací místnosti a další zázemí za zvýhodněné ceny. K dnešnímu dni máme obsazeno přibližně 75% nabízených ploch k pronájmu.

Kromě podpory firem zasídlených v JVTP podporujeme i další malé a střední podniky v regionu prostřednictvím programu s názvem Jihočeské podnikatelské vouchery. Konkrétně se jedná o dotace v rozmezí 50 až 150 tisíc korun zacílené na navázání spolupráce mezi podnikatelskými subjekty a vědeckovýzkumnými organizacemi. Tam, kde firmy nemají vlastní kapacity na zvládnutí vyřešení inovativních postupů či nových řešení, může nastoupit výzkumná organizace a pomoci. Právě na tyto služby lze získat tzv. Jihočeský podnikatelský voucher.

Jihočeské podnikatelské vouchery – jde o jednorázovou nebo opakující se podporu?
Jde o opakující se akci, kterou finančně garantuje Jihočeský kraj, který je jediným akcionářem společnosti JVTP. Celková alokace finančních prostředků na první i druhou výzvu byla stejná, a to 1 900 000 korun. První výzva byla vyhlášena v roce 2014 a trvala do března 2015. Celkem bylo podpořeno 16 projektů. Ve druhé výzvě vyhlášené v červnu 2015 bylo podáno 36 žádostí a shodou okolností byl vybrán stejný počet žádostí.

Můžete uvést některé konkrétní podpořené projekty?
Příkladem zajímavého nápadu je vytvoření ovládacího softwaru pro optimalizaci provozu malých vodních elektráren. Projekt realizovala firma Hydroservis Union pro s.r.o. spolu s Technickou univerzitou v Liberci, která vyvinula zcela novou metodu řízení otáček vodních motorů pomocí čtyřkvadrantního frekvenčního měniče. Nová technologie umožňuje zvýšit výkon vodních motorů,aniž by byly nutné stavební úpravy nebo větší zásahy do vodního soustrojí. Čtyřkvadrantní frekvenční měnič lze využít buď krátkodobě jako mobilní službu, nebo jej lze trvale začlenit do vodního soustrojí. Výsledný produkt byl prezentován před investory na workshopu Inovační koktejl a na soutěži Česká inovace. Dalšími zajímavými projekty, které získaly jihočeský podnikatelský voucher, bylo vytvoření návrhu pracovních oděvů pro práci s ohněm a sváření a jeho certifikace pro firmu Profimex nebo analýza nátěrových hmot pro přímý styk s potravinami pro firmu Viton.

Při našem posledním setkání jste se zmínil o rozšíření projektu, kam postoupila realizace?
Na objekt JVTP byly zabudovány solární panely a vně objektu bylo instalováno úložiště vyrobené elektrické energie.Jedná se o systém, který je milníkem v historii hledání cest k využívání obnovitelných zdrojů energie. Tento systém díky schopnosti ukládat veškerou elektrickou energii vyprodukovanou obnovitelnými zdroji a poskytovat ji ke spotřebě podle požadavku odběratele překonává největší problém solárních a větrných zdrojů, to jest nesouladu a nepravidelnosti ve výrobě a ve spotřebě této energie.

Pro JVTP znamená instalace této technologie nejen úsporu energie, ale zároveň prostor pro výzkum a spolupráci při realizaci navazujících projektů vedoucích k optimalizaci výroby a spotřeby elektrické energie.

Jaký je výhled do budoucna v Jihočeském vědeckotechnickém parku?
Z pohledu pronájmu nám zbývá obsadit velmi specifický prostor – biotechnologické laboratoře, které jsou odděleny od ostatních prostor tzv. hygienickou smyčku. Zároveň se musíme zaměřit na propagaci námi poskytovaných služeb počínaje pronájmem sdílených laboratoří, o kterých se mohou zájemci dozvědět více na našich stránkách www. jvtp.cz pod heslem „Vytvořte si laboratoř na míru“. Dále možností využívat pronájmu dalších specifických přístrojů jako je konfokální mikroskop či 3D tiskárna.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na námi poskytované poradenství v souvislosti s vyhlašováním dotačních výzev v novém programovacím období.Tímto si dovoluji pozvat případné zájemce o jakékoli námi poskytované služby k osobní návštěvě a prohlídce Jihočeského vědeckotechnického parku.

Štítky Jihočeský vědeckotechnický park, projekt, laboratoř, elektrická energie, Technická univerzita v Liberci, Viton, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský vědeckotechnický park pokračuje v inovativních řešeních  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.