Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vzhled okružních křižovatek v Budějcích je ostudou. Město ale slibuje změnu

České Budějovice jsou velmi často nazývány jako město okružních křižovatek. S jejich podobou se bohužel chlubit nemůžeme. Zatímco v některých městech se fantazii meze nekladou, v Budějcích vidíme nanejvýš minimálně upravované keře. Podle radnice by se brzy ale mohlo vše změnit.

Se vzhledem kruhových objezdů si v některých městech v jižních Čechách umí vyhrát. Při příjezdu do Třeboně se uprostřed křižovatky pyšní velká socha kapra, v Jindřichově Hradci zase najdeme symbol města v podobě lahve Tuzemáku. Pro inspiraci by tak město nemuselo jezdit daleko.

Kruhové objezdy ve městě

Pondělí, 7. října 2019, 15:18

Kruhové objezdy ve městě
Kruhové objezdy ve městě

I přesto jsou Budějce pravým opakem zmiňovaných míst. Podoba kruháčů se tady téměř nemění a velmi často je „zdobí“ jen minimálně upravované keře. Problémem při údržbě nebo změně vzhledu kruhového objezdu může být fakt, že většina jich nepatří městu. Proto je nutné jakýkoliv zásah nebo změnu komunikovat s jejich majitelem. Na území města to může být Jihočeský kraj nebo například Ředitelství silnic a dálnic. 

„Nechceme, aby kruhové objezdy na území města byly ostudou. Možné změně ale musí předcházet delší proces komunikace. První vlaštovkou by ale mohly být čtyři kruhové objezdy na Zanádražní komunikaci, které budeme mít ve výpůjčce a budeme na nich moct pracovat,“ popsal situaci náměstek primátora Ivo Moravec.

Snahu o změnu potvrdil také náměstek pro dopravu Viktor Lavička „Útvaru hlavního architekta jsem teď zadával, aby se podíval na to, jak ty kruhové objezdy, ale i všechy vjezdy do města, vypadají. Bylo by fajn se trochu přiblížit těm městům, do kterých když vjedete, tak vás praští do očí něco, co je s ním spojené. U nás by to mohlo být pivo, tužka a další," popsal náměstek.

Nápis Budějce se na vjezdu do města neobjeví

Už v létě se mluvilo o tom, že by se na některém z kruhových objezdů při vjezdu do města mohl objevit nápis Budějce, který vznikl v rámci akce Umění ve městě. „Ten nápis je bohužel malý. Při prezentaci toho záměru to měla být betonová písmena o určité velikosti. Tady ta písmena jsou bohužel malá, a proto jsme od tohoto záměru museli upustit,“ uzavřel Lavička.

Foto Jana Kroneislová

Štítky kruhový objezd, kruháč, České Budějovice, inspirace, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Třeboň, Ředitelství silnic a dálnic, Ivo Moravec

Vzhled okružních křižovatek v Budějcích je ostudou. Město ale slibuje změnu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.