Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavie by měla mít kulturní sály a restauraci. O finální podobě rozhodne soutěžní dialog

Během půl roku by mohlo město znát novou podobu a formu provozování Kulturního domu Slavie. K projektu rekonstrukce a revitalizace využije soutěžní dialog, ve kterém zadavatel jedná s potenciálními uchazeči o řešení zakázky. Nový kulturní dům by měl vyjít na 400 milionů korun.

Do soutěžního dialogu se mohou architekti hlásit do 4. listopadu. „Následovně budou všichni přizváni k podání profesního přístupu. Poté bude počet uchazečů snížen na šest architektonických týmů. Ty povedou až do dubna soutěžní dialog s odbornou porotou a na jeho konci odevzdají finální návrh a cenovou nabídku na projekční práce. Porota následně vybere nejlepší návrh a s jeho autorem podepíše smlouvu,“ popsal následující postup administrátor soutěžního dialogu architekt Igor Kovačević z CCEA MOBA.

Během léta připravila odborná porota, složená z odborníků a politiků, požadavky na rekonstrukci. Slavie by měla podle primátora města Jiřího Svobody (ANO) naplňovat spolkovou a kulturní činnost. „Hlavním cílem celého procesu je oživení Slavie a posunutí tohoto klenotu českobudějovické architektury na úroveň nejvyššího standardu evropské architektury. Slavie je výzvou pro město, jak se stát významnou křižovatkou kultury v celoevropském měřítku. Spolu s plánovanými investicemi do kulturních staveb třetího milénia na Mariánském náměstí se má Slavie stát nejen místem „progresivních kulturních a uměleckých podniků“, ale především prostorem, který bude slučovat různé formy kultury pod jednou střechou,“ stojí v zadání.

Kulturní sály, klubovny, ale i restaurace

Vzniknout by zde měly dva sály. Větší z nich má být hlavním multifunkčním prostorem, ve kterém by měly probíhat různé akce od koncertů filharmonie až k soudobým formám performativního umění, včetně plesů a jiných forem společenského a kulturního využití. Předpokládaná kapacita sálu je 450 míst k sezení v přízemí. 

KD Slavie
Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za německé okupace se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu. Po válce v něm sídlil krajský sekretariát komunistické strany, pak byl odevzdán městu a později sloužil armádě. V roce 1962 ho stát předal opět městu.
Zdroj: ČTK

Malé sály či jeden malý sál by měly hostit hostit komornější vystoupení. Na architektech bude zjistit, zda se vydat cestou jednoho prostoru, dvou prostorů nebo například jednoho prostoru, který by se v případě potřeby rozděloval na menší. „Doporučujeme uvažovat o black boxu, tj multifunkčním prostoru především pro performativní umění s mobilním systémem pro diváky a taktéž s kvalitní křivkou viditelnosti. Kapacita black boxu by měla být 150 diváku," uvedl při prezentaci Kovačevič.

Dále by se měly objevit klubovny, salonky, kluby nebo ateliéry, které mají zaručit celodenní využívaní Slavie. Myšleno je i na prostory a šatny pro účinkující a místnost pro jevištní techniku. Důležitou součástí by měla být kavárna nebo restaurace. V rámci revitalizace Slavie bude rekonstruován i přilehlý park, který by měl být součástí projektu.

Zásadní budova pro město

„Slavii bychom rádi zasadili do projektu, kterému říkáme neoficiálně kulturní okrsek nebo ostrov. Zasazuji do něj dostavbu knihovny, revitalizaci parku v Dukelské, revitalizaci Slavie. Na příští rok plánujeme vypsat architektonickou soutěž na Mariánské náměstí a souběžně s tím běží debaty na výstavbu velké divadelní budovy. V roce 2022 nám tu mozaiku významné kamenné infrastruktury doplní park Háječek a bavíme se i o tom, jak využít nábřeží obou řek. Máme velkou ambici, aby Slavie byla jednou z perliček na tomto náhrdelníku,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

„Pro město je to zásadní budova včetně její architektonické hodnoty. Je důležité věc uchopit za správný konec. Zvolili jsme netradiční metodu, soutěžní dialog zde není obvyklý. Ale během celého procesu můžeme do projektu vstupovat, což má své výhody," uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

S náklady by mohly pomoct dotace

Celkové investiční náklady se pohybují kolem 400 milionů korun. Část nákladů by mohly pokrýt dotace. „Směřujeme na IROP, ze kterého budou podporovány památky v neomezené podobě, a potom na velké strategické projekty, které teď všechna města odevzdávaly vize na MMR. Tam probíhá zpracování. Co já vím, tak my jsme tím předběžným kolečkem proběhly jen dva naše projekty, takže věříme tomu, že v novém programovém období nám umožní nějaké peníze čerpat,“ vysvětlil Thoma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky rekonstrukce, revitalizace, KD Slavie, soutěžní dialog, restaurace, projekt, kulturní dům, architekt, Jiří Svoboda, Juraj Thoma, ANO 2011, Spolkový dům ve Skalici, Občané pro Budějovice, architektura

Slavie by měla mít kulturní sály a restauraci. O finální podobě rozhodne soutěžní dialog  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.