Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Temelíně proběhlo krizové cvičení na problémy v prvním bloku

Reakci na závažné problémy na prvním bloku si dnes procvičovali v Jaderné elektrárně Temelín. Díky online propojení simulátoru a havarijního střediska probíhalo vše v reálném čase. Do osmého letošního cvičení se v jihočeské elektrárně zapojila čtyřicítka lidí. Okolí se cvičení nedotklo.

Právě online přenos byl hlavním rozdílem oproti jiným cvičením, které Temelín ročně absolvuje. Většinou vše běží podle papírového scénáře. Tentokrát závažné situace naprogramovali instruktoři přímo do softwaru simulátoru. Situace se tak odvíjela od zásahu operátorů. Vše tedy probíhalo jako ve skutečnosti a v reálných časech.

Osmé letošní cvičení se tak týkalo především operátorů na simulátoru a havarijního štábu elektrárny. „Zatímco operátoři stabilizovali situaci, odborníci v havarijním štábu doporučovali technická řešení vzniklých komplikací. Smyslem bylo, aby si všichni zapojení pracovníci procvičili své úkoly, které by při podobné situaci museli řešit,“ uvedl tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Vedle toho cvičili i hasiči. Ty si prověřili reakci na fiktivní požár jedné z pomocných budov elektrárny. Pro letošní rok má Temelín v plánu deset cvičení. Scénáře jsou různé, od ekologických událostí, přes požár, až po řešení složitých havárií.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, cvičení, havárie, porucha, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, simulátor, operátor

V Temelíně proběhlo krizové cvičení na problémy v prvním bloku  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.