Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Budějcích proběhne deratizace, uloženo bude skoro tři sta kilo návnad

Budějce se chystají na podzimní etapu deratizace. Ta začne v polovině září a skončí v listopadu. Likvidaci bude předcházet monitoring výskytu potkanů a následně ohnisková deratizace. Zkontrolují se místa, kde bylo v minulosti hubení provedeno, jestli jsou stále aktivní. Deratizovat se bude i na nově nalezených, nebo na občany oznámených místech, zvýšeného výskytu. Celkové předpokládané množství kladených návnad je asi 290 kilo.

„Podle kvalifikovaného odhadu se na území Budějovic vyskytuje 4 až 5 hlodavců na jednoho obyvatele, což je kolem 400 tisíc hlodavců,“ řekl náměstek primátora Ivo Moravec.

Práce budou zahájeny v lokalitách Krumlovské předměstí, Rožnov, Suché Vrbné, centrum města, sídliště Vltava, Máj, Šumava, Čtyři Dvory, Havlíčkova kolonie, Mladé, Nové Hodějovice, Nemanice, Kněžské Dvory a Pražské sídliště. 

Během deratizace bude někde použita doplňková lokální metoda hubení Rodenatorem, která dokáže jednoduše a rychle eliminovat konkrétního škůdce včetně likvidace rozsáhlého systému vybudovaných nor bez pomoci toxických látek. Tato metoda je ale doprovázena zvukovými efekty, které připomínají střelbu. Proto budeme předem informovat o termínu městskou i státní policii,“ dodává náměstek.

Návnady pro hubení potkanů jsou kladeny zejména do otvorů, kde hlodavci hnízdí a standardně nejsou domácím zvířatům volně přístupné. Zvýšená pozornost bude věnována křovinným porostům. 

„Doporučujeme občanům, aby v uvedených a označených částech města zamezili volnému pobíhání domácích zvířat. Upozorňujeme, že situaci zhoršuje volné odkládání komunálního odpadu, zejména zbytků potravin, mimo odpadové nádoby a vhazování do odpadkových košů,“ uvedla tisková mluvčí města Jitka Welzlová.   

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky deratizace, návnady, České Budějovice, hlodavci, Ivo Moravec, Vltava, Rožnov, Suché Vrbné, Šumava, Nemanice, Nové Hodějovice

V Budějcích proběhne deratizace, uloženo bude skoro tři sta kilo návnad  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.