Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město by mělo příští rok za provoz letiště zaplatit 72 milionů korun. Částka je podle koalice neúnosná

Budějce by měly příští rok platit na provoz letiště v Plané 72 milionů korun. Je to téměř o 50 milionů korun více než letos. Radniční koalici se zdá navýšení částky neúnosné, a proto o ní chce jednat s Jihočeským krajem. Primátor Jiří Svoboda nevyloučil, že by město mohlo akciovou společnost opustit.

„Částka, kterou máme v příštím roce hradit, je složena z příspěvku na investice, což činí přibližně 24 milionů korun. Zbytek by pak šel na provozní prostředky," uvedl Jiří Svoboda (ANO).

Nárůst výše příspěvku města způsobila hlavně blížící se certifikace letiště, která umožní ostrý mezinárodní provoz. V souvislostí s tím společnost musí koupit další techniku a přibrat zaměstnance.

Na dalším postupu a budoucnosti letiště se chce město s krajem domluvit

Částka, kterou má město do letiště investovat se postupně zvyšuje. „Údaje, které platily před třemi měsíci, hovořily o 50 milionech. Nyní už jsme na 72 milionech a otázka je, jaká částka to bude na konci roku, kdy se schvaluje rozpočet," uvedl primátor.

„Ta částka je opravdu vysoká. Víme, s jakým rozpočtem město pracuje, a kolik zůstává na investice. Jsou to peníze, které můžeme využít jinak,“ dodal náměstek pro dopravu Viktor Lavička (ANO).  Na navyšování částky, kterou má město do letiště vložit, přitom upozornil už v červnu opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS).

Hry o krajské pozemky. Bez jejich využití bude Letiště České Budějovice ztrátové

Složitá jednání má před sebou město České Budějovice a Jihočeský kraj. Problém se týká pozemků u Letiště České Budějovice. Majitelem pozemků, na kterých bude podle některých letiště finančně závislé, je Jihočeský kraj. I přesto, že jsou v akciové...

Podle primátora by bylo zásadní, pokud by město v horizontu následujících tří let mělo na tento projekt vydat více než 200 milionů korun. „Za takovou částku postavíme tři tělocvičny nebo opravíme řadu komunikací. Proto chceme hledat řešení," řekl primátor. Kraj a město už investovaly do přestavby komplexu více než miliardu korun.

Všechny varianty jsou možné

Na dotaz Rozhlasu, zda je možné, že by město z akciové společnosti odešlo, odpověděl primátor, že teoreticky možné to je. „Pokud bychom neschválili finanční příspěvek na příští rok, tak to možné je. Ale pak by vinou města musela akciová společnost vyhlásit insolvenci, převzal by ji Jihočeský kraj a město by z toho nemělo vůbec nic. Pro nás je lepší varianta domluvit se s krajem na odprodeji našeho podílu nebo na jiné formě spolupráce, ale to bych nepředjímal. To je otázkou jednání, která budou následovat,“ řekl Svoboda.

Jedno takové čeká město s krajem už zítra. Za Budějce bude na schůzce primátor Jiří Svoboda a zastupitel Martin Kuba, za kraj Josef Knot (TOP 09) a Jaromír Novák (ČSSD).

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky letiště, Jihočeský kraj, akciová společnost, Letiště České Budějovice, Jiří Svoboda, akcie, primátor, Planá, ANO 2011, Martin Kuba, Jaromír Novák, Josef Knot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

No vida a pak že sem bude za tu částku někdo létat

Středa, 21. srpna 2019, 16:44Odpovědět

Město by mělo příští rok za provoz letiště zaplatit 72 milionů korun. Částka je podle koalice neúnosná  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.