Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Selské slavnosti v Holašovicích navštívilo více než čtrnáct tisíc lidí

Více než tři stovky účinkujících se vystřídaly během tří dnů v Holašovicích na Českobudějovicku, kde dnes skončily třídenní Selské slavnosti. Návštěvníci mohli na obecní návsi, která je zapsána na seznamu UNESCO, vidět ukázky lidových řemesel. Řadu z nich si mohli i vyzkoušet. Dnes to řekl starosta Jan Jílek.

„Podle předběžných odhadů se během tří dní u nás vystřídalo na 14.500 návštěvníků," řekl starosta. Je to podle něj srovnatelné číslo s předchozími roky.

Návštěvníci si v Holašovicích mohli tradičně koupit keramické výrobky, proutěné zboží nebo třeba kožené doplňky. Své řemeslo na návsi předváděli kováři, řezbáři či hrnčíři. Jílek dodal, že letos slavnosti zažily různé podoby počasí. „V pátek byly vysoké teploty a dusno, v sobotu se občas přehnal nějaký déšť a dnes už bylo celkem příjemně,“ uvedl.

Obec Holašovice ročně navštíví 70 tisíc turistů. V jednom domě je dochovaná černá kuchyně. Holašovice jsou zapsané na seznamu UNESCO díky lidové architektuře. Na pravidelném gotickém půdorysu sídla, prvně zmíněného v roce 1292, jsou převážně štítové stavby. Vznikly většinou v letech 1840 až 1880 ve stylu jihočeského selského baroka. Místní architektura je výsledkem tehdejšího prosperujícího zemědělství, rozkvět vesnice vyvolal přestavby řady usedlostí. Zedníci na selských stavbách kopírovali prvky, které znali z měst, kostelů či statků, a to jak barokních, tak klasicistních.

Autoři

Štítky zábava, folklor, Holašovice, slavnost, Jan Jílek, Světové dědictví UNESCO, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Selské slavnosti v Holašovicích navštívilo více než čtrnáct tisíc lidí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.