Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj vybuduje u letiště parkoviště pro stovku kamionů

Jihočeský kraj vybuduje v areálu letiště v Plané u Českých Budějovic záchytné parkoviště pro stovku kamionů a ubytovací zařízení pro jejich řidiče. Takzvané víceúčelové centrum vznikne na ploše přibližně šesti hektarů. Podle odhadů bude stát celý projekt i s navazovací přípojkou na silnici až 200 milionů korun. Víceúčelové centrum bude stát v blízkosti silnice I/3, která vede z Českých Budějovic na rakouské hranice.

„Jen odhad pro napojovací komunikaci k letišti a zároveň i k tomuto centru je 40 až 50 milionů korun. Jsme ve schvalovacím procesu studie, tak není možné částky více upřesnit,“ řekl náměstek hejtmanky Josef Knot. Dodal, že kromě toho by měly v centru vzniknout i administrativní budovy, restaurace, nebo kavárna.

„Požadované finanční prostředky spojené s výstavbou budou součástí návrhu rozpočtu Jihočeského kraje na rok 2020,“ řekl Knot. Víceúčelové centrum bude stát v místě části bývalých kasáren, které využívala armáda, když jí letiště patřilo.

Jihočeský kraj a město České Budějovice do projektu obnovy letiště investovaly přes miliardu korun. Letiště je od 26. června ve zkušebním provozu, plný provoz by měl začít koncem roku 2020.

Proudová letadla by z letiště měla začít létat letos na podzim, od roku 2021 budou moci přistávat obchodní letadla. Areál v Plané zabírá přes 300 hektarů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky stavby, doprava, správa, letiště, Jihočeský kraj, České Budějovice, Planá, Josef Knot, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj vybuduje u letiště parkoviště pro stovku kamionů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.