Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V úpravně vody Plav zprovoznili nové zásobníky oxidu uhličitého. Vyvolávají představu kosmické rakety

Největší jihočeská úpravna vody v Plavu zprovoznila nové zásobníky kapalného oxidu uhličitého. Investice vyšla na 9,6 milionů korun a nahradila čtyři zásobníky z roku 1991 s kapacitou 80 tun za dva nové kryogenní s kapacitou 60 tun oxidu.

„Projekt byl zpracován ve spolupráci s firmou Linde Gas doslova na míru pro úpravnu Plav. Na vývoji se podílel i její anglický projektant, který provedl výpočty a navrhl nové směšování. Další podobné je snad už pouze ve Spojených státech,“ říká František Rytíř, provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu. Unikátní směšovač dokonce svaz ani nevlastní a má ho pouze smluvně v trvalém nájmu. Tak cenné toto duševní vlastnictví je.

Nová technologie významně sníží energetickou náročnost zařízení, nemalou mírou přispěje i ke zvýšení bezpečnosti provozu a zlepší efektivitu dávkování oxidu uhličitého. Proto může být i kapacita instalovaných zásobníků nižší.

„Původní zařízení po osmadvaceti letech už bylo na hranici životnosti. Navíc velmi provozně nákladné - kapalný CO2 se skladuje při teplotě minus 40 stupňů Celsia a původní nádrže se musely trvale dochlazovat. To u nových odpadá,“ dodal František Rytíř.

Technických inovací je ale mnohem víc. Původní dávkování bylo podtlakové, pomocí ejektorů se musel vytvořit podtlak a přes složité dávkovací zařízení se řídilo množství CO2 přidávané do vody. Nová technologie je tlaková, což podstatně snížilo spotřebu směsné vody. Navíc nový směšovač upravovanou vodu oxidem lépe nasytí a tím se snižuje i jeho spotřeba. Efektivnější je také provoz kryogenních nádrží. Jsou vysoké dvanáct metrů a místní jim začali říkat rakety, neboť tvarem vyvolávají představu kosmické lodi. „To přirovnání sedí. Je to skutečně technologicky jiný svět,“ říká Rytíř

Tisková zpráva

Štítky Plav, oxid uhličitý, zásobárna, České Budějovice, rytíř, Linde Gas, Jihočeský vodárenský svaz, USA

V úpravně vody Plav zprovoznili nové zásobníky oxidu uhličitého. Vyvolávají představu kosmické rakety  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.