Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dynamo vstupuje do ligy. Od hráčů se očekává, že na trávníku nechají srdce

Čtyři sezony Jihočeši hladověli po účasti mezi domácí fotbalovou elitou. Půst je u konce. Nejvyšší soutěž se vrací na Střelecký ostrov, kde budějovické Dynamo v neděli 14. července od 16.30 hodin přivítá na úvod Opavu.

Svěřenci Davida Horejše a jeho asistentů Jiřího Kohouta s Jiřím Lerchem (gólmanům se věnuje speciálně Pavel Průša) během letní přípravy absolvovali půltucet zápasů s bilancí čtyř vítězství, jedné remízy a jedné porážky. Nejcennější byla výhra 2:0 nad mistrovskou Slavií, jedinou porážku utrpěli Jihočeši od Příbrami. „Výsledky a předvedená hra mohou být rozdílné, ale my jsme spokojení s obojím. Příprava byla hodně krátká a jsme rádi, že jsme podstoupili náročné souboje s Příbramí a Slavií. Utkání o body budou samozřejmě o něčem jiném. Hráči se dostanou pod větší tlak,“ uvedl David Horejš.

Kádr ověnčený postupem opustili Adrián Čermák, Daniel Fišl, Peter Grajciar, Daniel Mareček a také odchovanec Roman Wermke, jenž zamířil na hostování do Sokolova. Na přestup do jihočeské metropole přišli Benjamin Čolič z Karviné a Ivan Schranz z AEK Limassol, hostovat pod Černou věží budou Lukáš Provod z Viktorie Plzeň a trojice sparťanů Filip Havelka, Jiří Kulhánek, Zinedin Mustedanagič. Z dorostu Dynama si trenéři vytáhli Maxima Talověrova. „Jádro týmu zůstalo pohromadě a noví hráči zapadli dobře. Vybírali jsme je i podle charakteru. Věřím, že v kabině to bude fungovat jako loni,“ ujistil hlavní kouč.

Otazník visí nad zkušeným odchovancem Tomášem Sivokem, který se vrátil ze zahraničí, trénuje s Dynamem, dosud se však nevyjádřil, kdy a zda vůbec nastoupí. „Přijali jsme ho s vědomím, že si nechá čas na rozhodnutí. Pořád zbývá několik dní do startu soutěže. Pevně věřím, že Tomáš zůstane, i kdyby nenastoupil v neděli proti Opavě,“ vyjádřil se generální manažer Martin Vozábal k nejčastěji skloňovanému jménu v souvislosti s hráčskou soupiskou, jejíž složení ještě nemusí být definitivní. Největší konkurenci vnímají Jihočeši v záložní řadě, naopak uvítali by ještě posilu do útoku.

Zvýšili rozpočet, dýchá se jim líp

Českobudějovický klub po návratu do Fortuna ligy neměl žádné potíže se splněním licenčních podmínek. „Zpřísnilo se to, ale prošli jsme na první dobrou. Provedli jsme určité inovace na stadionu a některé jsou ještě před námi. Z hlediska ekonomického jsme neměli strach. Přidali se k nám noví partneři a nevylučujeme, že loga dalších dvou se ještě objeví na dresech. Díky tomu jsme mohli zvýšit rozpočet přibližně o deset milionů. Dýchá se nám líp, cítíme se jistější, ale vždycky hospodaříme jen s tím, na co můžeme dosáhnout. Prodalo se zatím patnáct set permanentek, což je historicky rekordní počet. Pomůže nám to s nákupem hráčů,“ vyzdvihl Martin Vozábal.

Při vstupu do mistrovské sezony budou mít černobílí těžký los. Po premiéře s Opavou cestují k zápasu na Slovácku, následně přivítají Spartu a Jablonec. Po utkání v Příbrami se poměří na Střeleckém ostrově s obhájcem titulu, pražskou Slavií. „Nemáme před sebou nic jednoduchého, ale nemohli jsme čekat, že se proti nám postaví slabý soupeř. Věřím, že s podporou diváků zvládneme hlavně důležité domácí zápasy. Neprodáme kůži lacino,“ prohlásil David Horejš, jehož prodlouženou rukou na hřišti zůstává kapitán Jiří Kladrubský. Ten je připravený nastupovat na pravém i levém kraji obrany.

Vedení klubu nestanovilo konkrétní cíl spojený s konečným umístěním. „Přejeme si, aby hráči na trávníku nechali srdce v každém souboji od první do poslední vteřiny. Věřím, že to bude stačit, abychom se prodrali do první desítky,“ nabídl svůj pohled generální manažer, do jehož portfolia spadá také účinkování B-týmu, který se představí v divizní soutěži (domácí zápasy na Složišti se budou hrát v sobotu 10.15) a pod vedením stávajícího kouče juniorky Jaromíra Plocka zahájí letní přípravu ve čtvrtek 11. července. „Momentálně nemáme generaci na 3. ligu, ale když se kluci ukážou a vybojují postup, nebudeme proti,“ dodal Martin Vozábal

Autoři | Foto Jan Škrle

Štítky Dynamo, fotbal, České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice, SFC Opava, soutěž, Střelecký ostrov, SK Slavia Praha, 1. FK Příbram, David Horejš, Martin Vozábal, Tomáš Sivok, Jiří Lerch

Dynamo vstupuje do ligy. Od hráčů se očekává, že na trávníku nechají srdce  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.