Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Hasiči za sebou zatím mají sedmdesát výjezdů. Lidé stále zůstávají bez proudu

, aktualizováno 1. července 2019, 21:14

Avizovaná výstraha meteorologů se vyplnila. Na Českobudějovicko odpoledne dorazily bouřky doprovázené kroupami. Hasiči už za sebou mají zhruba sedmdesát výjezdů.

„K osmé hodině večerní zasahovali hasiči zhruba u 70 událostí spojených s bouřkou a deštěm. Přibližně 40 událostí bylo na Českobudějovicku, 15 na Jindřichohradecku a po sedmi událostech mělo Strakonicko a Táborsko. Naprostá většina bylo odklízení popadaných stromů a větví. Zhruba v deseti případech šlo o čerpání vody z kanalizace,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Podle meteorologů lze lokálně očekávat přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy.

„Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nejsou vyloučeny ani výpadky elektrického proudu. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ uvedli meteorologové. 

Silné bouřky, které zasáhly Českou republiku, způsobily mimo jiné i rozsáhlé výpadky elektřiny. Společnost E.ON momentálně eviduje 48 poruch na vysokém napětí a téměř sto poruch na vedení nízkého napětí.

„Bouřka se odpoledne přehnala přes jižní Čechy, tam nyní evidujeme pět poruch na vedení vysokého napětí, které se týkají necelé tisícovky domácností. Na opravách intenzivně pracujeme, poruchy vymezujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme. Poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory, přičemž poškození vznikla většinou v důsledku silných poryvů větru,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Foto František Hezina, čtenáři

Štítky počasí, bouřky, kroupy, výstraha, bouřka, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Strakonice, E.ON, Česko

FOTO: Hasiči za sebou zatím mají sedmdesát výjezdů. Lidé stále zůstávají bez proudu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.