Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do základek v Budějcích nastoupí 1114 prvňáků. Číslo je podobné jako v minulých letech

Do prvních tříd základních škol v Budějcích by v září mělo nastoupit 1114 žáků. Je to podobné číslo jako v minulých letech. Patrně největší zájem byl o umístění do základní školy Pohůrecká, a to proto, že tam chtěli své děti dát rodiče z blízké obce Srubec. Zájem o tuto školu převyšoval nabídku.

„Čeká nás jednání se Srubcem, jak do budoucnosti vyřešit situaci. Dochází totiž k masivnímu přepisování trvalých bydlišť tamních dětí do Českých Budějovic. Doufáme, že najdeme řešení a domluvíme se, abychom nemuseli dělat nějaká drastická opatření," řekl náměstek budějckého primátora Viktor Vojtko.

Srubec je v sousedství Budějc. Patří mezi obce s nejdynamičtějším růstem počtu obyvatel v republice. V roce 2000 zde žilo necelých devět stovek lidí, nyní jich je více než 2500. Srubec však nemá vlastní základní školu. „Proto zde nastává zápisová turistika. Děti ze Srubce na několik měsíců změní trvalé bydliště, a tím se dostanou do spádové oblasti pro danou školu,“ uvedl Vojtko.

K zápisu na základní škole Pohůrecká, která je nejblíže Srubci, přišlo letos téměř 150 dětí. Kapacita prvních tříd je přitom přibližně o 30 procent nižší. O přijetí dětí bude rozhodovat los. Na koho se nedostane, tomu město nabídne místo v základní škole Dukelská.

Vojtko uvedl, že město má v prvních třídách dostatek míst na to, aby umístilo všechny žáky. Někteří se však nedostanou do škol, které jejich rodiče preferují.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, školy, základní, České Budějovice, základní škola, Srubec, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do základek v Budějcích nastoupí 1114 prvňáků. Číslo je podobné jako v minulých letech  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.