Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Zámek v Borovanech má novou stálou expozici. Přiblíží železnici v dobách našich babiček a dědečků

PR článek

Pod zámkem v Borovanech byla včera otevřena interaktivní výstava železnice. U slavnostního přestřižení nechyběl Švejk nebo starosta Borovan Petr Jenkner, který expozici přiblížil a prozradil pár zajímavostí.

V Borovanech byla včera slavnostně otevřena stála expozice dráhy císaře Františka Josefa. Ta vznikla ve spolupráci s Národním technickým muzeem, Jihočeským a Krumlovským muzeem. Jde o unikátní přehlídku historie a současnosti.

Otevření expozice předcházela krásná událost. Do Borovan totiž přijel včera v půl páté historický parní vlak. Jeho cestujícími byli Švejk s družinou a další. Nechyběla dobová muzika. Celý průvod se od vlakového nádraží následně přesunul do podzámčí na zámek v Borovanech, kde byla slavnostně přestřižena páska.

„Stavební práce potřebné k rekonstrukci se začaly projektovat v roce 2016. O rok později proběhla realizace. V březnu loňského roku jsme ji zkolaudovali. Nicméně už od roku 2017 jsme projektovali expozici. Dům už se stavěl přímo na připravovanou expozici. Dovolím si jednu technickou zajímavost. Museli jsme zvýšit únosnost podlahy na tři sta kilo na metr čtvereční a to z toho důvodu, že přímo pod barokním krovem na půdě jsou dva historické vagony,“ popsal starosta Borovan Petr Jenkner, který dodal, že expozice, která stála přibližně tři a půl milionu korun a dokončena byla před nedávnem.

Návštěvníci mohou interaktivní výstavu železnice navštívit v sobotu 1. června a během Borůvkobraní. Pokud by vám nevyšel ani jeden termín nemusíte zoufat. V druhé polovině července bude už expozice otevřena nastálo. V současné době je zdarma. Od letních měsíců budou muset návštěvníci počítat se symbolickým vstupným. „Cílem je, aby si turisté ale i místní mohli vybrat mezi expozicí kláštera, pekla a teď i železnice,“ dodal starosta.  

Foto Jan Pešek

Štítky Borovany, expozice, železnice, slavnostní otevření, výstava, František Josef I., Národní technické muzeum v Praze, zámek

FOTO: Zámek v Borovanech má novou stálou expozici. Přiblíží železnici v dobách našich babiček a dědečků  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.