Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Jan „Jackino“ Bauer: Budějčák, který boří hranice filmu v zahraničí

Zatím pouze jediný Čech se může pochlubit červeným diplomem Master's degree z nejprestižnější filmové školy v USA. Právě Jan „Jackino“ Bauer se pro Drbnu rozpovídal o tom, jaký je rozdíl mezi filmovou školou v tuzemsku a New York Film Academy a také o svém posledním úspěchu.

„Studium v USA? V první řadě jedete nepřetržitě, a to tři semestry za sebou po dobu dvou let. Výuka probíhá formou „vojny“, ale je trochu mírnější v memorování. Vzpomínám si, že spolužáci padali první semestr vyčerpáním. Což se na české škole stávalo maximálně po kalbě. Kdo políbil podlahu, dostal horký kafe, čokoládu a jelo se dál,“ vzpomíná s nadsázkou mladý budějčák. Ten má i přes svůj útlý věk na svém kontě řadu filmových úspěchů. S předposledním filmem Late Again Ana, který natočil, vyhrál prestižní Festigious Festival v Los Angeles. Jeho zatím poslední režijní filmový počin se jmenuje David.

„Jako režisér klipu mám nyní možnost vystoupit s filmem na šedesáti festivalech po celém světě. Tuhle skvělou novinku mi nedávno oznámila moje produkční Anastasia Kochetková. Původně jsem tenhle film napsal jako drama v jednom pokoji, kde trojice lidi v izolaci bude vystavena problému v historicky drásavém tématu,“ dodal Bauer. Ten podle svých slov zaujal scénářem především svého profesora. „Až později jsem si uvědomil, že je můj profesor „židovského původu“ a má k tématu blízko. Díky tomu, že si neberu servítky, si scénář filmu zamiloval,“ shrnul Bauer.

Samotné natáčení filmu David neprobíhalo tak hladce, jak by se mohlo zdát. „Nejprve jsem přišel o kameru při jednom nepředvídatelném dešti, a poté jsme měli problémy při natáčení. V Jeruzalému se v den našeho natáčení konal masový protest proti nynějšímu americkému prezidentovi. Kvůli stávce a nepříliš bezpečné situaci jsme nemohli natáčet scénu, kterou jsme nutně potřebovali. Nedalo se nic dělat. Měli jsme tam scény, které zahrnovaly manipulaci s ohněm, zbraněmi a museli jsme to odpískat. Museli jsme zaplatit dalších 400 dolarů za opětovné otevření synagogy, a pak žádat o další a další povolení na jiné dny. Nakonec nás dovnitř pustili a mohli jsme za přítomnosti dvou policistů, kteří nás hlídali, natáčet,“ shrnul „Jackino“.

Úspěšným snímkem ale Bauer nekončí. Nyní připravuje dva celovečerní filmy. Jeden by se měl točit v České republice s americkými herci. V druhém případě by mělo jít dokumentární film o Elonu Muskovi, podnikateli, který spoluvlastnil internetový platební systém PayPal, založil kosmickou společnost SpaceX a byl investorem a nyní na pozici CEO vede automobilku Tesla. „Je to fascinující člověk. V San Franciscu jsou pro jeho myšlenku schopni lidi pracovat zdarma. Ukažte mi podobného člověka v ČR,“ uzavřel Bauer. Sám by rád inspiroval mladé lidi k podobnému přemýšlení. „Věřím, že se najde spousta lidí, co nemyslí jen na sebe nebo na nějaký omezený okruh kolem sebe. Chce to víc lidí, co budou myslet na celou planetu. Takovým člověk je právě Elon,“ uzavřel.

Foto Archiv

Štítky Jan Bauer, Jackino, film, USA, České Budějovice, New York, Drbna.cz, Elon Musk, Česko, SpaceX, Tesla Motors, PayPal, Los Angeles, Jeruzalém, San Francisco

FOTO/VIDEO: Jan „Jackino“ Bauer: Budějčák, který boří hranice filmu v zahraničí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.