Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do výběrového řízení na Perlu se přihlásili jen dva zájemci. Jeden navíc nesplnil požadavky

Kvůli kavárně v Perle se od dubna hýřily emoce ve městě všemi směry. Jedni kavárnu kvitují, druzí – především obyvatelé Koldomu – nikoliv. A ačkoliv to vypadalo, že veřejnost je z nápadu radnice nadšená, do výběrového řízení se přihlásili jen dva zájemci. Jeden z nich navíc nesplnil podmínky výběrového řízení. Radnice tak řeší, jak se záměrem naložit.

S nápadem vrátit do nejvyššího patra Koldomu kavárnu přišlo město na začátku dubna. Správa domů tak vypsala záměr pronájmu prostoru sloužícího k podnikání, přesně k provozu kavárny. Pak se ale objevily problémy v podobě lidí, kteří v nejvyšším patře historické budovy kavárnu nechtěli. „Obyvatelé se odvolávali hlavně na špatnou zkušenost z předchozích let, kdy už bylo v prostorech restaurační zařízení provozováno. Zmiňovali hlavně hluk a nepořádek,“ představil situaci na včerejším zastupitelstvu města náměstek primátora Tomáš Bouzek.

„Pizzerie byla v tom domě provozována v roce 2003, takže ty zkušenosti jsou šestnáct let staré. Potom tam byly kancelářské prostory, přičemž i v tomto případě některým vadilo, že tam lidé chodili. Tudíž, podle mě, pokud si na tom bude někdo chtít něco najít, tak si to vždy najde,“ argumentoval k petici a protestům Juraj Thoma. Upozornil ale, že hlavním záměrem bylo zpřístupnit jedinečný prostor v Koldomu. 

Do výběrového řízení se přihlásili dva zájemci

I přes námitky běželo výběrové řízení, do kterého se ale přihlásili pouze dva zájemci. Prvním byl spolek Budějčáci, který chce v Perle provozovat kavárnu, ale také přednášky, workshopy a semináře. Měsíčně chce uvedený spolek platit za pronájem tisíc korun. Tato částka přitom nepokryje například ani měsíční provoz výtahu. 

S druhou nabídkou přišla Pizzerie Lišov. Jejich návrh zahrnoval úpravu prostoru na tradiční kavárnu ve stylu druhé poloviny 20. století s původním vzhledem 60. let. Výši nájemného navrhli 17 200 korun. Nedodali ale živnostenské oprávnění, výpis z obchodního rejstříku a potvrzení o bezdlužnosti. Nesplnili tak požadavky výběrového řízení. 

Návrat kavárny do Koldomu tak podle všeho nebude jednoduchý. Ani z jednoho ze zájemců totiž město nadšené není. „Pokud jsem to dobře pochopil, stejně bude nutná rekolaudace. Dalo by se tedy uvažovat i o tom, změnit nebytový prostor na bytový? Z předloženého návrhu spolku Budějčáci mám pocit, že by se v „kavárně“ stejně nic nedělo. Nebylo by tedy lepší původní koncept stáhnout a předložit možnosti, jak jinak by se dalo s prostorem naložit?“ zapojil se do diskuze Vojtěch Filip.

A stažení konceptu navrhoval i Martin Kuba„V zastupitelských klubech bychom určitě našli architekty, kteří by mohli navrhnout nebo předložit nějaké návrhy. Nejsem si jistý, že nám dvanáct tisíc korun výnosu za rok stojí za to, narušovat lidem v tom domě klidné bydlení,“ argumentoval Kuba.

„Není nutné, aby v tom objektu byla ta či ona aktivita. Cílem je, ten prostor otevřít co největšímu počtu lidí, kteří ho můžou sdílet a mohou si ho užít. Jakou to nakonec bude formou je věc druhá. Faktem je, že ona kavárna byla součástí toho domu. Ale nebráním se tomu, aby se na to sešla komise pro architekturu a územní rozvoj. A aby k tomu řekla nějaký svůj názor. Jen bych ten prostor prostě nezavíral kancelářemi, do kterých se dostanou pracovníci a možná klienti. Je to škoda pro dům, pro tu plochu a pro to místo,“ řekl Thoma.

Zastupitelstvo nakonec nepřijalo návrh Vojtěcha Filipa, aby Rada města předložila své stanovisko k změně nebytového prostoru v Perle na prostor bytový. I tak ale nad osudem kavárny visí velký otazník. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky kavárna, Perla, České Budějovice, zastupitelstvo, výběrové řízení, dům, Perl, Kolektivní dům v Litvínově, Vojtěch Filip, Martin Kuba, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek

Do výběrového řízení na Perlu se přihlásili jen dva zájemci. Jeden navíc nesplnil požadavky  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.