Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úvod zastupitelstva? Jedna velká hádka. Tady nejste Thoma doma, tady jste v práci, rozčílil se Konečný

Více než hodinová diskuse předcházela samotnému jednání zastupitelstva města. Vášnivá přestřelka vznikla totiž už při projednávání programu. A vše kvůli bodům, které měly být zařazeny navíc. Jednalo se hlavně o Letiště České Budějovice, Multifunkční centrum Dlouhá louka a dopravu v Budějcích.

Piráti v čele s Lukášem Marešem navrhli zařadit bod o vzniku studie proveditelnosti k projektu nové haly nebo o předražených odpadech. Martin Kuba chtěl debatovat na téma jihočeského letiště, z jehož vedení na konci května odchází současný ředitel Ladislav Ondřich.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba terminálu jihočeského letiště má dva měsíce zpoždění. V květnu navíc končí ředitel

Velká diskuse se strhla při návrhu k řešení dopravní situace v Budějcích. Martin Kuba upozornil, že město stále nenavrhlo nového náměstka pro dopravu. „Před volbami jsme všichni slibovali, že doprava je nejdůležitějším bodem pro Budějce. Ale stále nemáme nikoho, kdo tu dopravu řídí,“ řekl.

Primátor města Jiří Svoboda oponoval, že město počítá s doplněním vedení města. „Tato debata je uměle vytvořená, Řekli jsme, že náměstka budeme volit na červnovém zastupitelstvu a na tom se nic nezměnilo a předpokládáme, že v červnu vybereme nástupce Františka Konečného,“ uvedl Svoboda.

Kuba také upozornil, že Dopravní komise města České Budějovice se podle něj dostatečně nezabývá dopravními problémy, které Budějce doopravdy trápí. „Když vidím nabitý program na zítřek, jaký má dopravní komise, tak je mi z toho smutno. První bod je úvod, druhý bod je doprava na náměstí a třetí bod je závěr,“ uvedl Kuba.

Jeho slovům oponoval předseda Dopravní komise Jan Mádl. „Já se musím smát tomu, jak je kolega Kuba špatně informovaný o jednání naší komise. Tohle není jednání pouze Dopravní komise, ale jednání čtyř komisí dohromady a každá ta komise má svůj program. A všechny mají tyto podobné body,“ vysvětlil Mádl. Komise podle něj mají diskutovat celkově o problematice centra Českých Budějovice a náměstí a navzájem si sdělit představy, ze kterých by měly vyjít jednotlivé závěry.

Trnem v oku bylo některým zastupitelům prohlášení primátora města, který uvedl, že náměstek pro dopravu na radnici neřeší jednotlivé investice, ale pouze koncepci dopravy. Oponoval mu odvolaný náměstek pro dopravu František Konečný„Mrzí mě, že náměstek pro dopravu ještě není obsazený, to mělo být už dávno. Spousta z vás vůbec nemá tušení, co ta funkce obnáší. Za zmínku stojí třeba rekonstrukce Rudolfovské a Dobrovodské. To, že se dovolilo, aby se stavební práce dělaly v pracovní den, je šílené. Tam lidé čekali půl hodiny kvůli neschopnosti. Na to tam musí být člověk, který bouchne do stolu a řekne, že to takhle nebude. To, co tady předvedl Juraj Thoma čtrnáct dní před uzavírkou Mánesovky, je neuvěřitelné. Pane náměstku Thomo, tady nejste Thoma doma, tady jste v práci,“ rozčílil se Konečný

Stejně tak se vyjádřil i Martin Kuba. „Pane primátore, teď jste mě opravdu dostal. Náměstek pro dopravu řeší jenom koncepci a neřeší konkrétní projekty? Tak jestli to máte takhle, tak to se potom ukazuje všechno,“ řekl.

Po více než hodinové výměně názorů byly přijaty body k letišti, kavárně v Perle, a také bod Pirátů o vzniku studie proveditelnosti k projektu nové haly. Diskutovat zastupitelé odmítli o policejním vyšetřování k Multifunkčnímu centru Dlouhá louka nebo o změně vedení Dopravní komise.

Foto Jana Kroneislová

Štítky zastupitelstvo, jednání, České Budějovice, doprava, František Konečný, Juraj Thoma, Martin Kuba, letiště, projekt, Jiří Svoboda, Lukáš Mareš, Česká pirátská strana

Úvod zastupitelstva? Jedna velká hádka. Tady nejste Thoma doma, tady jste v práci, rozčílil se Konečný  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.