Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Borovany slaví výročí. Město připravilo jedinečnou interaktivní expozici

PR článek

První vlak přijel do Borovan v roce 1869. V roce 2019 tedy uplyne 150 let od tohoto slavného okamžiku. K výročí připravuje město Borovany stálou interaktivní expozici „Z Borovan vlakem tam a zpátky“, která bude umístěna v podkroví hospodářské budovy areálu bývalého  kláštera augustiniánů. Slavnostní otevření proběhne 18. května v 18 hodin.

Borovany leží na trati spojující České Budějovice a České Velenice (Gmünd). Tato trať vznikla jako jeden z úseků slavné Dráhy císaře Františka Josefa a pro městečko Borovany měla zcela klíčový význam. Výhodná poloha u významné železnice podnítila vznik průmyslového závodu Calofrig a městečko Borovany se začalo rychle rozrůstat. 

Expozice k výročí prvního vlaku, který do Borovan přijel, seznámí návštěvníka s historií železnice KFJB v úseku České Velenice  České Budějovice v kontextu historie železniční dopravy ve světě a v jižních Čechách, přiblíží každodenní život na železnici, osobní i nákladovou dopravu. Součástí expozice budou dva historické vagóny nákladní a osobní v měřítku 1:1, kde si bude návštěvník moci vyzkoušet, jak se v takovém vagónu cestovalo.

Milovníky mašinek potěší funkční model železnice, modely vlakových souprav a lokomotiv nebo kancelář výpravčího z doby první republiky. Pro děti je určen interaktivní prostor s kobercem a výtvarným koutkem. Návštěvníkovi budou také představeny činnosti, které kdysi k železnici neodmyslitelně patřily a které jsou dnes již minulostí (výdej jízdenek, drážní dělníci, signalisté, výpravčí na stanicích), seznámí se s železničářským slangem a bude si moct vyzkoušet a poznat zvuky, které k železnici odjakživa patřily. Expozice klade důraz především na hravost, interaktivitu a názornost. 

Na projektu se podílí celá řada institucí například Národní technické muzeum v Praze, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Regionální muzeum v Českém Krumlově, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, sběratelé, modeláři a další nadšenci a milovníci mašinek. Část expozice je hrazena z projektu Interreg.  

Expozice bude slavnostně otevřena 18. května v 18 hodin. K této příležitosti je připraven bohatý kulturní program s příjezdem parního vlaku z Českých Budějovic. Turisté si také budou moct zakoupit lístky na novou expozici vztahující se k expozici zmíněné.

Štítky Borovany, výročí, expozice, vlak, železnice, České Budějovice, František Josef I., České Velenice, klášter, Schwäbisch Gmünd, První republika, České dráhy, Národní technické muzeum v Praze, Správa železniční dopravní cesty, Jihočeské muzeum v Českých Budě

Borovany slaví výročí. Město připravilo jedinečnou interaktivní expozici  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.