Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obyvatelé Koldomu nesouhlasí s navrhovanou kavárnou. Bojí se problémů, které už zažili

Opravdu velkou vlnu nevole vyvolal záměr města, které chce v Koldomu zřídit kavárnu. Lidé, kteří v něm bydlí, s tím zásadně nesouhlasí. Hlavním důvodem je například hluk a nepořádek, který zažili v dobách, kdy v devátém patře byla pizzerie.

Podle obyvatel není v domě žádná tlumící izolace a obávají se i toho, že do bytů bude opět zatékat. Odpadové potrubí je za tenkou příčkou bytu a je slyšet každé použití WC, každé puštění vody.

Zástupci města ale obyvatele domu ubezpečili, že podobná situace se už opakovat nebude. Provoz kavárny by se lidí měl dotknout co nejmíň. Lidé v domě ale tomu nevěří.

„Zprostředkujeme setkání mezi pozorovatelem kavárny a zástupci petičního výboru a v případě, že se budou muset provádět v objektu stavební úpravy, garantujeme obyvatelům přístup na kontrolní dny,“ dodal náměstek Juraj Thoma. Zároveň podotkl, že v přízemí domu je už několik let provozována restaurace, nad kterou jsou také byty a nikomu z obyvatel nevadí. 

Absurdním tvrzením pro ně je i vyjádření, že majitel si na kavárnu nemusí vydělat. To ale Thoma popírá. „Jedním z kritérií je koncept projektu. Kavárna si na sebe samozřejmě vydělat musí. Rozhodujícím kritériem není výše nájemného, tak to bylo myšleno, kdo by to také jinak platil. Jsou to dvě spletené informace,“ uvedl Thoma.

„Juraj Thoma si nejspíše chce splnit životní sen, aby se do Koldomu vrátila kavárna, která zde od 60. do zhruba 90. let minulého století byla, a kterou pak vystřídala pizzerie. S provozem restauračních zařízení byly vždy v podstatě jen problémy a my, kteří v domě žijeme dlouho, je máme v živé paměti. Na jejich základě se tehdy město zavázalo, že už se nikdy  restaurační provoz do domu – nad hlavy obyvatel městských bytů – nevrátí. Pak ale stačí nápad jednoho náměstka, který nevidí, neslyší a skutečné problémy občanů města, které reprezentuje, jej nezajímají, vede si svou, a všechno je jinak,“ rozčílila se Hana Janová, která v Koldomu bydlí.

I proti tomuto vyjádření se Thoma ohradil. „Nevím, jak bych si tím, že v Koldomu bude kavárna, mohl plnit životní sen. Svou zkušenost opírají z roku 2003, kdy tam skončila pizzerie. Jde o jedinou situaci, ze které obyvatelé domu vycházejí. Přeci jen je to už 16 let. Jen těžko si dokáži přestavit, že by situace, například kolem hluku, nebyla řešitelná. V dnešní době, kdy dokážeme lidi dostat na Měsíc mě nikdo nebude přesvědčovat o tom, že se nedá stavebními úpravami a technologickým opatřením vyřešit souběh funkcí v jednom objektu. Ti lidé mají nějakou zkušenost. Jsou zatrpklí a nedůvěřiví,“ dodal.

Další problém vidí obyvatelé v tom, že se s případným nájemcem budou moci sejít až v době, kdy bude rozhodnuto o vítězi výběrového řízení. Ten by pak měl dostat smlouvu, která by byla na dobu neurčitou.

Jestli nakonec v Koldomu kavárna bude nebo ne je zatím ve hvězdách. Podle místních by se město spíš mělo starat o pořádek kolem domu a dostatek parkovacích míst. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Koldom, České Budějovice, kavárna, Kolektivní dům v Litvínově, dům, Juraj Thoma

Obyvatelé Koldomu nesouhlasí s navrhovanou kavárnou. Bojí se problémů, které už zažili  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.