Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Zoo na Hluboké oslavila narozeniny. Nechyběl Adolf ze Schwarzenbergu nebo hejtmanka

Středa patřila na Hluboké oslavám. Zoologická zahrada oslavila 80. výročí založení. Popřát přijel zakladatel Adolf ze Schwarzenbergu s chotí Hildou nebo hejtmanka Ivana Stráská. Křtila se také tygřata. Jejich kmotrem byl Zdeněk Troška a Yvetta Blanarovičová.

Brány zoo se poprvé otevřely 1. května 1939 a patří tudíž k nejstarším zoologickým zahradám v České republice. „Osmdesátka je zralý lidský věk a i tato zoologická zahrada je určitým způsobem zralá, když se podíváme, jak se profilovala během těch posledních let. Vidíme, jak se nám stále mění před očima a je čím dál krásnější. Chtěla bych proto zahradě a všem jejím zaměstnancům v čele s panem ředitelem popřát, aby ten trend, který si tu nastavili, udrželi a aby byla ta naše zoo čím dál hezčí. Zvířátkům pak přeji spokojený domov,“ uvedla Stráská.

Během narozeninové oslavy se i křtilo. „Timur, Naděžda, Sofia,Věra –  to jsou nová jména našich tygřat. Byla vybrána z návrhů našich návštěvníků a to s přihlédnutím k ruskému původu jejich rodičů. U příležitosti 80. výročí založení naší zoo, tygříky pokřtili Zdeněk Troška, Yvetta Blanarovičová, Marek Kališ a ošetřovatel Martin Drha. A my jim přejeme dobrou budoucnost a to jak jim samotným, tak i jejich velmi ohroženému druhu tygru ussurijskému,“ uvedla zoo na Facebooku.

Ředitel zoo Vladimír Pokorný připomněl, že zoo vznikla díky nápadu knížete Adolfa ze Schwarzenbergu, majitele panství Hluboká, a jeho choti Hildy. „Zejména během posledních 20 let dostala zoo úplně jiný rozměr, což oceňují hlavně naši návštěvníci. Jim mohu zároveň prozradit, že modernizace zahrady bude pokračovat i nadále, když plánujeme například nový noční pavilon,“ nastínil Pokorný.

Autoři | Foto Zuzana Reifová, Radek Šíma

Štítky Zoo, Hluboká nad Vltavou, oslavy, narozeniny, Hluboké, zoologická zahrada, Yvetta Blanarovičová, Zdeněk Troška, Ivana Stráská, Vladimír Pokorný, Marek Kališ, zahrada, Facebook, slavnost, Česko

VIDEO: Zoo na Hluboké oslavila narozeniny. Nechyběl Adolf ze Schwarzenbergu nebo hejtmanka  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.