Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Stotunový balvan se přesunul ke Gerbeře. Musel uhnout přístavbě knihovny

Pětačtyřicet let stál na svém místě u knihovny na Lidické třídě stotunový balvan. Teď se ale musel kvůli přístavbě posunout o 23 metrů. V devět hodin ráno ho do vzduchu vynesl jeřáb a usadil ho na nové místo. Pracovníci pražské firmy, která měla přesun na starost, ho následně ukotvili, ale se nemohl „převalit“.

Balvan stěhoval jeřáb pomocí textilních popruhů, ve kterých byla namotána silikonová vlákna. Samotný přesun trval jen několik minut, větší práci měli stavaři s jeho ukotvením. „Musíme ho zasadit do takových kotev, které přivaříme, aby se ani nehnul,“ popisoval Miroslav Kalaš z firmy APB Praha, která měla stěhování kamene na starost.

„Přesunu předcházeli dlouhé přípravy. Je to samozřejmě jedna z těch méně obvyklých akcí a nechtěli jsme nic podcenit,“ přiznal Kalaš. Firma ještě před přesunem balvan zvážila. Jeho hmotnost přesáhla sto tun, nedostala se ale až na historicky udávané číslo 130 tun.

Přesun stotunového balvanu z Novohradských hor si nenechali ujít ani lidé. „Vzala jsem sem děti, i přes to hrozné počasí. Malý bude o jeřábu a stěhování mluvit určitě ještě příští rok. Já sama jsem to taky chtěla vidět, protože ten kámen si pamatuji ještě jako malá. Trochu jsem se bála, že kvůli přístavbě knihovny zmizí, takže zpráva o přesunu mě potěšila,“ řekla Martina Dvořáková.

Hotovo bude na podzim příští rok

Nová přístavba knihovny by měla čtenářům umožnit volně vybírat knihy z regálů. V původní budově knihovny k tomu totiž nebyl prostor. „Byla to velká bariéra, kterou jsme slyšeli i od našich čtenářů. Knihovna, do které přijdete a nevidíte knížky, není knihovna,“ uvedl při zahájení stavby ředitel knihovny Ivo Kareš.

Stavba za 166 milionů korun by měla být hotová příští rok na podzim. Otevření plánuje knihovna na začátek dalšího roku.

Foto Jan Pešek

Štítky knihovna, balvan, přesun, jeřáb, Praha, Martina Dvořáková

VIDEO: Stotunový balvan se přesunul ke Gerbeře. Musel uhnout přístavbě knihovny  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.