Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zhodnocení čtvrtfinále: Proti Vsetínu nebude stačit hra na jednu lajnu

Minulostí je čtvrtfinálová série play-off Chance ligy mezi českobudějovickým Motorem a hokejisty Havířova. Tým z jihu Čech byl před jejím začátkem považován za favorita a předpoklady se mu nakonec podařilo naplnit. K postupu ale vedla cesta trnitější, než si možná fanoušci Motoru představovali.

Každé utkání bylo velmi vyrovnané a rozhodovaly v něm malé detaily. Jihočechům navíc ani nepomáhala výhoda domácího prostředí a přes Havířov tak postoupili hlavně díky skvělým výsledkům z venku, kde všechny zápasy vyhráli. Mohou se tak připravovat na další kolo, z kterého, v případě úspěchu, vede cesta do baráže o extraligu. Dá se ale předpokládat, že na tým kouče Prospala čeká ještě daleko těžší úkol než ve čtvrtfinále. Pokud měl Havířov ambice ve čtvrtfinále soupeře hlavně potrápit a možná překvapit, následující rival ze Vsetína, je má minimálně stejné jako Motor.

Motor podle předpokladů přešel přes Havířov a všichni fanoušci, hráči a klubový funkcionáři si mohou zhluboka oddechnout. Nakonec se totiž ukázalo, že ten první krůček byl spíš velkým skokem. Hokejisté z Havířova dokázali svým protivníkům statečně vzdorovat a byli více než vyrovnaným soupeřem. Je otázkou k zamyšlení, čím to mohlo být.

Ze strany Motoru můžeme spekulovat o podcenění soupeře. Samozřejmě, že před zápasem každý řekne, že je plně koncentrován na utkání, je si vědom síly druhého týmu a o podcenění nemůže být řeč. Někde hluboko v hlavách hráčů ale prostě přetrvává vědomí toho, že teď proti nám stojí slabší tým, který musíme porazit. Teď ještě není ten vrchol, ten přijde až v dalším kole. Nyní to prostě nějak uhrajeme, vždyť kvalita je na naší straně. Pokud navíc druhý tým vstoupí do utkání vyhecovaný na plné obrátky a předvede výkon na hranici svých možností, problém je na světě. Při vší úctě k hráčům Havířova, právě to se s největší pravděpodbností stalo. O moc lepší výkon se od nich zřejmě nedá v tuto chvíli čekat.

Pokud se podíváme do statistik, můžeme najít oporu výše zmíněného tvrzení v úvodech utkání. Ty, se hráčům Motoru totiž vůbec nedařily. Celkem čtyřikrát ze šesti případů vstřelil Havířov první branku utkání. V součtu navíc Motor prohrál první třetiny poměrem 4:6. Pokud chyběla budějovickým hokejistům koncentrace na začátku utkání, konce naopak zvládali většinou bravurně. V součtu třetích třetin totiž zvítězili poměrem 6:1, přičemž jediná branka Havířova byla jen do prázdné klece v závěru druhého utkání. Kromě zvýšené koncentrace mohla být důvodem i zlepšená kondice týmu oproti loňským sezonám. V závěru tak mají budějovičtí více sil, než soupeř, což si ostatně myslí i samotní hráči. „Dá se říct, že na tom hodně stavíme“, zmiňoval už během série Zdeněk Doležal. „Už v předchozích zápasech se mi zdálo, že jsme na tom byli kondičně lépe, ovšem nebyli jsme schopni více se prosazovat“, přidal svůj názor po posledním zápase Martin Novák.

Vyrovnanost celé série je dobře znatelná i z celkového počtu střel ze všech šesti utkání. Zde musíme zmínit, že Havířov svého favorizovaného soupeře dokonce těsně přestřílel poměrem 157:155. Jednou z hlavních příčin budějovického úspěchu se nakonec stalo něco, co by možná před sérií čekal málokdo. Byla to hra při nerovném počtu hráčů na ledě. Zatímco kvalitní oslabení prokazoval Motor v celé sezoně, Achillovou patou byly vlastní přesilové hry. Jejich úspěšnost byla v sezóně pouhých 15,13 %, což znamenalo čtvrtou nejhorší přesilovku v soutěži. Ve čtvrtfinále dokázal Motor tuto úspěšnost vytáhnout na solidních 21,43%. Naproti tomu Havířov využil jen 12% svých přesilovek.

Dalším důležitým faktorem se dá argumentovat na obě strany. Série byla tak vyrovnaná, protože pořádně prosadit se dokázala pouze jedna lajna, což v jednom z pozápasových rozhovorů zmínil i kouč Prospal. Na druhou stranu, to byly právě výkony této jedné lajny, které nakonec velkou měrou přispěly k postupu. V týmu Havířova totiž chyběl někdo, kdo by se tak výrazně prosazoval. Trojice Doležal, Karabáček a Bradley hrála v takové formě, že se aktuálně všichni tři drží v první desítce kanadského bodování. Dokázali zaskočit i za nejproduktivnější útok ze základní části ve složení Novák, Gilbert a Endál, kteří zůstali daleko za očekáváním. Dohromady nasbírali pouhých sedm kanadských bodů, což je stejně jako zvládl sám Bradley, nejhorší z produktivního útoku.

V následujícím kole se hokejisté Českých Budějovic budou rvát o postup do baráže s týmem Vsetína. Dá se očekávat, že postup by měl být v tomto případě ještě těžší záležitostí. K dosažení úspěchu bude velmi důležité udržet vysoký standard přesilovek a oslabení, které v této části sezony často rozhodují o výsledku. Zlepšit by se měl Motor v nástupech do utkání. Zásadní také bude tlačit se víc do zakončení. Ve čtvrtfinále vyslali hokejisté průměrně za zápas necelých 26 střel na branku soupeře, což je o 12 méně, než se jim dařilo v základní části. Na druhou stranu prokázali vyšší úspěšnost v zakončení. Série se Vsetínem bude ale zároveň tou, kde už by k postupu nemusel stačit nadstandartní výkon pouze jednoho útoku.

Autoři | Foto Bramberka Nová

Štítky Motor, play-off, baráž, zhodnocení, Vsetín, Havířov, čtvrtfinále, hokejista, 1. česká hokejová liga, Česko, Zdeněk Doležal, Martin Novák

Zhodnocení čtvrtfinále: Proti Vsetínu nebude stačit hra na jednu lajnu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.