Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V galaxii bych rád zformoval sochu z vesmírných těles, říká Michal Trpák

Na břehu Malše vzniká nová přístavba místní zubní ordinace a laboratoře. Neobvyklé organické tvary domu navrhl sochař a malíř Michal Trpák.

Jak se sochař a malíř dostane k navrhování domů?
Poprvé jsem se dostal k navrhování domu v době studií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, když jsme s kamarádem Petrem Tučkem, který studoval architekturu, začali vymýšlet můj dům s atelierem. Dům jsem následně postavil a začal se více zajímat o netradiční architekturu navrhovanou spíše výtvarně než architektonicky. Inspirací mi byl A. Gaudi, F. Hundertwasser nebo J. Senosian. Výsledkem bylo formování mé vlastní představy o architektuře, kterou jsem chtěl zhmotnit v realizovaném projektu - což se nyní díky otevřenému investorovi stane.

Co mají sochařina a architektura společného?
Socha i dům jsou o formě, materiálu, barvě. Jen architektura je podmíněna funkcí, která ji limituje.

Na svém webu píšete: „Sochy, které tvořím, pracují často s tématy dotýkajícími se problémů současné společnosti i s konkrétním prostorem, do kterého jsou instalovány.“ Pracuje s nějakými tématy nebo problémy okolí i váš návrh ordinace?
Přístavba ordinace vychází formou z přírody. Věřím, že organické tvary jsou člověku bližší, i když vím, že budou tací, kteří mi budou oponovat. Přesto věřím v rozmanitost forem, stejně jako názorů. Téma? Snaha postavit formu, která bude spíše sochou, než domem. Formu, která posune vnímání, rozpoutá diskusi. Architektura, která nebude krabicí.

Problém okolí? Tím je, myslím, průměrnost, strach z nového, strach z neúspěchu, ale i budování objektů s cílem vytěžit z čtverečního metru maximální zisk v krátkém čase bez ohledu na jiné aspekty nebo souvislosti. Jako výtvarník vnímám architekturu jinak. Chybí mi v ní barvy, křivky, ornament (nemyslím si, že ornament je zločin), hravost a lidské měřítko, stejně jako návaznost na přírodu.

Pokud se vrátím k umístění ordinace, je v ulici jako poslední dům sousedící s hřištěm a dále s řekou. Proto jsem ji navrhl jako terasový dům, kde všechny střechy jsou pochozí s výhledem na fotbalové hřiště a také na Malši. Balkonové dveře jsou navrženy jako "oči" domu rozhlížející se do krajiny. Vnější forma se promítá i do interiéru, není však samoúčelná a respektuje nároky na provoz zubního střediska.

Foto: Elmira Talířová

S jakými všemi připodobněními této své stavby jste se setkal? Kolemjdoucím připomíná spoustu rozličných tvarů.
Stavba je jiná, než je zvykem, dostává tedy každý den mnoho jmen. Od boty a lodi až po ježka či chobotnici. Už v návrhu jsem se setkal s mnoha přívlastky - balkonové dveře připomínají lidem zvířecí oči, tvar a kulatá okna zase loď. Nevadí mi, že si v objektu lidé představují různé věci. Mám z toho radost, že k nim stavba promlouvá a chtějí jí najít nějaké jméno nebo připodobnění. Kolem většiny nových staveb lidé projdou a ani je nenapadne jim hledat jméno. Stavba by měla nejen sloužit svou funkcí, ale mít i "duši". Nevěřím v čistý funkcionalismus - je to jako zajistit základní životní funkce, ale oddělit od života krásu, radost, lásku, vášeň...

Kdy počítáte s dokončením rozšíření domu?
Pokud vše půjde dobře, mohla by být stavba dokončena včetně faceliftu původního domu v létě 2019.

Můžou se v dohledné době Budějce těšit na nějaké vaše další dílo?
V Budějcích jsem nedávno odhalil ve vstupu Biologického centra Akademie věd reliéf Mikrária s názvem Gaia. Další mé projekty nyní vznikají v jiných městech u nás i v zahraničí.

Kdyby jste si měl vybrat místo pro sochu vaší postavy, kde by to bylo? Z jakého by měla být materiálu? smiley

Místo pro sochu a kde - v této galaxii nebo sluneční soustavě či na zemi, Čechách, nebo Budějcích? V galaxii bych rád zformoval sochu z vesmírných těles. V sluneční soustavě bych vyrazil s Muskem na Mars a tam vytvořil sochu z místního materiálu a v kombinaci s materiálem ze Země. Na Zemi , v Čechách nebo Budějcích nemám žádné vyhlédlé místo. Socha by měla ideálně být vytvořena pro konkrétní prostor a každý prostor si žádá jiný materiál, především by tam měla promlouvat k "divákům." Mám sochy v centrech měst, výletní lodi, i v krajině či pod vodou, vyzkoušel jsem si různé kontexty, ale nebráním se žádným dalším výzvám ve formě nových materiálů nebo míst...

 

Autoři | Foto facebook.com/m.trpak

Štítky Budějce, dům, socha, architektura, Michal Trpák, galaxie, materiál, Malše, České Budějovice, malíř, Friedensreich Hundertwasser, vesmírné těleso, Petr Tuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V galaxii bych rád zformoval sochu z vesmírných těles, říká Michal Trpák  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.