Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Na Sokolském ostrově se cinkalo klíči. Lidé požadují demisi Andreje Babiše

I v Budějcích se dnes v podvečer demonstrovalo kvůli událostem ohledně Andreje Babiše. Na Sokolském ostrově se sešly desítky lidí, kteří požadují, aby premiér podal demisi. Na demonstraci vystoupili i někteří zastupitelé. Cinkalo se klíči, zazněla i česká hymna.

Akce začala chvíli po sedmé hodině večer. Na Sokolský ostrov dorazily stovky lidí s vlajkami a transparenty. V přestávkách mezi projevy hostů vykřikovali hesla jako „Demisi“, „Hanba“ a další.

Na podiu vystoupili kromě organizátorů akce také Jiří Šesták, Ivo Moravec, Jan Mádl nebo Zuzana Kudláčková. „Je na nás, abychom se tomu bránili, nikdo jiný to za nás neudělá. Budeme požadovat, aby premiér Babiš odstoupil. Na tom místě, kde je, nemá co dělat, nemá být premiérem,“ řekl bývalý senátor Jiří Šesták. Upozornil ale, že pokud odstoupí premiér, padá celá vláda a zodpovědnost za řešení situace přechází na prezidenta. Toho se podle svých slov bojí.

Na podiu vystoupil i Ivo Moravec. „Před pěti nebo šesti lety o sobě Andrej Babiš řekl, že není tím správným člověkem, který by měl jít do politiky. Pan Babiš to své vizionářství neposlechl a vidíte, jak to dopadlo. Zaplétá se do své kauzy Čapí hnízdo a poslední reportáž Slonkové a Kubík vypadá zlověstně,“ řekl.

Přítomní lidé se vesměs o politické dění zajímali aktivně, podobných shromáždění už navštívili několik. „Babiše demonstrace nejspíš neovlivní, ale je dobré vyjádřit svůj nesouhlas,” řekl jeden z demonstrantů.

„Doufám, že demonstrace ukáže, že Budějčáci mají zájem o politické dění. Pokud se situace bude nadále vyhrocovat, věřím, že na ni budou dál reagovat,” řekl organizátor protestu. Svolání demonstrace označil za spontánní nápad, který se mu podařilo zrealizovat během dvou dní.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky demonstrace, Andrej Babiš, České Budějovice, Jiří Šesták, Ivo Moravec, Zuzana Kudláčková

FOTO/VIDEO: Na Sokolském ostrově se cinkalo klíči. Lidé požadují demisi Andreje Babiše  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.