Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeské divadlo oslaví Noc divadel. Chystá premiéry i derniéry

PR článek

Listopad patří dalšímu významnému výročí, a to Dni boje za svobodu a demokracii. Na tento den, tedy 17. listopadu, letos vyšla i Noc divadel a Jihočeské divadlo se chystá oslavit oba tyto svátky.

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo netradiční formou vždy třetí listopadovou sobotu od roku 2008 a v současné době patří k největším divadelním svátkům v Evropě. Program noci divadel nabízí nevšední zážitky, které v běžném programu nenajdete.

Česká republika se k tomuto divadelní svátku připojila v roce 2013. Letos nás tedy čeká již šestý ročník a program bude opět zcela mimořádný.

Součástí bude oslava pádu komunistického režimu, a to tradičním průvodem Rozsviťme demokracii, kdy v 17:11 vyrazí průvod od budovy Jihočeského divadla přes Zátkovo nábřeží na Piaristické náměstí. Připomene události roku 1939 a 1989, promluví studenti i pamětníci a v neposlední řadě bude zapálena svíce jako připomenutí principů a ideálů demokracie.

Divadlo chystá několik novinek, ale i loučení

Listopad je zároveň měsícem několika divadelních premiér. Tou první bude 16. listopadu premiéra tanečního dramatu Tramvaj do stanice Touha na motivy stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse z roku 1947. Inscenaci uvádíme ve spolupráci s Landes Theater Niederbayern Passau. Jedná se o mimořádnou koprodukci, kdy se spojují divadla dvou partnerských měst - Pasova a Českých Budějovic. Choreografie a režie se ujal Libor Vaculík, který si často vybírá pro taneční zpracování právě činoherní předlohy (Valmont, Slečna Julie, Petrolejové lampy). Na hudbu světoznámého estonského skladatele Arva Pärta a v hudební režii Petra Maláska tak vznikne inscenace na pomezí tanečního divadla a činohry.  

Soubor opery si na listopad připravil premiéru v podobě nového cyklu Opereta Gala, který nás zavede do světa operety. První koncert s podtitulem 200. narozeniny papá Offenbacha uvede Jihočeské divadlo 19. listopadu v DK Metropol. V pořadu zazní nejen melodie Jacquese Offenbacha, ale i řada dalších známých klenotů francouzské provenience (Hervé: Mam‘zelle Nitouche, Lecoq: Giroflé-Girofla). Návštěvníci se mohou těšit na sólisty opery divadla i zajímavé hosty. Orchestr opery Jihočeského divadla vystoupí pod taktovkou Martina Peschíka.

Malé divadlo uvede loutkové dobrodružství O Palečkovi na motivy známé pohádky Boženy Němcové. Po nějakém čase se do Malého divadla vrací režírovat bývalý umělecký šéf Zdeněk Jecelín, který chce inscenaci věnovat nejen našim nejmenším divákům, ale i svojí tříleté dceři. Průvodce pro malé cestovatele můžete vidět v premiéře 24. listopadu.

Aby mohly nové věci vzniknout musí ty staré odejít, a proto je závěrem roku přichystáno i několik derniér. V Malém divadle se mohou diváci naposledy pobavit na představení plné filmových efektů Filmmakeři, a to 14. listopadu. S příchodem adventu se rozloučíme i s klasickou vánoční pohádkou Jana Drdy Dalskabáty, hříšná ves, kterou naposledy zahraje divadlo 16. prosince. Derniéra bude patřit
i diváckému hitu Ježíšek superstar. Ježíškův narozeninový heavy-mejdan si nenechte ujít 22. prosince.  

Derniéry chystá i činoherní soubor Jihočeského divadla. Poslední představení komedie o lásce Opona! je naplánováno na 14. listopadu. Komedii o nejslavnějším svůdci všech dob - Don Juan - uvidíte naposledy 22. listopadu a 1. prosince se rozloučíme s tragikomedií  Živý obraz.

Tipy na vánoční dárky

S blížícími se vánočními svátky připravilo Jihočeské divadlo pro své diváky několik tipů na vánoční dárky. Vánoční dárek “s novým rokem do divadla” mohou diváci zakoupit v podobě přednastavených voucherů -  Hudební hvězdy a Pro radost.  Vánoční vouchery budou v prodeji na pokladně Jihočeského divadla od pondělí 12. listopadu 2018. Podrobné informace a další zajímavé tipy na Vánoční dárek diváci naleznou na webových stránkách.

Štítky Jihočeské divadlo, Malé divadlo, hry, premiéry, představení, kultura, divadlo, demokracie, svátek, premiéra, vánoční dárky, opera, Jacques Offenbach, Metzlův dům, Evropa, Česko, Ježíšek

Jihočeské divadlo oslaví Noc divadel. Chystá premiéry i derniéry  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.