Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Druhý temelínský blok doladí zvýšení výkonu. Odpojení od sítě se spotřebitelů ale nedotkne

Příští čtvrtek (20.9.) večer přeruší druhý temelínský blok na několik dní výrobu elektřiny. Důvodem jsou úpravy kondenzátoru v nejaderné části elektrárny. Po jeho vyčištění dosahuje elektrárna vyšších výkonů. Během prací zůstane reaktor a další zařízení v takzvaném horkém stavu bez nutnosti přejít do úplné odstávky.

Krátké přerušení výroby druhého bloku využijí temelínští technici k úpravám  kondenzátoru. Zařízení, které chladí páru poté, co projde turbínou, umožnilo od poslední odstávky o několik elektrických megawatt zvýšit výkon elektrárny.

„Vyšších výkonů dosáhl druhý blok pomocí lepší účinnosti chlazení a díky nové metodě pročištění více než třiceti tisíc titanových chladicích trubiček uvnitř zařízení. Celý systém hodlá ale elektrárna ještě doladit. K tomu by mělo dojít v průběhu druhé poloviny příštího týdne,“ vysvětlil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Přerušení výroby elektřiny z druhého bloku plánují energetici na několik dní. Během té doby bude elektřinu vyrábět první temelínský blok. ČEZ krátké odpojení generátoru od přenosové soustavy naplánoval na druhou polovinu příštího týdne, ačkoli blok mohl být dále v provozu.

K provedení úpravy se naskytly výhodné podmínky. S připojením druhého bloku do přenosové sítě počítají energetici v období od 23. září, přesný termín se bude odvíjet od následných kontrol před náběhem bloku.

Tisková zpráva

Štítky Temelín, výkon, energie, výroba, pokrok, elektrárna, elektřina, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok doladí zvýšení výkonu. Odpojení od sítě se spotřebitelů ale nedotkne  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.