Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První konflikt nastal po rozpadu koalice, vysvětluje Lucie Kozlová svůj odchod z ANO

„Ano, opravdu končím v ANO,“ oznámila bývalá náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová. V řadě věcí v oblasti komunální politiky se prý neshodne s dalšími členy hnutí, jehož součástí byla od ledna 2015. Kozlová, která zůstává dál krajskou i městskou zastupitelkou Budějcké Drbně vysvětlila všechny okolnosti, týkající se jejího rozhodnutí.

Proč jste odešla z hnutí ANO?
Hnutí ANO jsem opustila z několika důvodů. Více než rok jsme měli s primátorem Českých Budějovic Jiřím Svobodou a jeho náměstkem Františkem Konečným názorové neshody, což není v seskupení lidí neobvyklé, ale obvyklé je, že si to mezi sebou lidé vyjasní. To bohužel nebylo možné. Pokud jsem na českobudějovickém sněmu upozorňovala na nedostatky, které souvisely s řízením radnice například nesprávné odborné komentování týkající se sociální oblasti v médiích radním Kohnem, nedostatečná komunikace v kontextu s výstavbou sportovní haly směrem ke sportovním klubům, ale i Budějčákům, nevhodně nastavené parametry PR na Facebooku a tak dále, tak mi bylo sděleno, že jsem příliš kritická. Členům hnutí ANO byly předkládány pouze pozitivní informace a to se mi nelíbilo.

Už jste si pohrávala s myšlenkou odejít z hnutí delší dobu, nebo to bylo momentální rozhodnutí?
Přiznám se, že jsem o tom uvažovala skoro rok od rozpadu krajské koalice. Do českobudějovického hnutí ANO jsem vstupovala v roce 2015 s nadšením a důvěrou a líbila se mi filosofie celého Hnutí ANO 2011, především zacílení na odbornost, transparentnost, nekumulování funkcí, zodpovědnost ke spoluobčanům a „nekorytaření“. Bohužel, po dvou letech v českobudějovickém hnutí ANO jsem zjistila, že o výše uvedené principy v Českých Budějovicích vůbec nejde. První konflikt nastal po rozpadu krajské koalice v roce 2017, kdy mi primátor Jiří Svoboda na oblastním sněmu vyčíslil sumy, o které členové hnutí ANO přijdou ztrátou placených míst v dozorčích radách, komisích a výborech. Bylo to mé první „rozčarování“ s fungováním hnutí ANO a snažila jsem se apelovat na morální principy. Osobně jsem pro morální princip byla ochotna jít do rizika týkající se ztráty pozice první náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje, kterou jsem také ztratila. Následně měly věci prostřednictvím primátora Jiřího Svobody a náměstka Františka Konečného rychlý spád, který vyústil, až do neumístění mé osoby na kandidátní listinu v Českých Budějovicích.


Veřejné zasedání českobudějovického zastupitelstva. Vlevo je Lucie Kozlová. Foto: Jan Luxík

Zmínila jste, že první rozpory v budějcké buňce hnutí už začaly loni po rozpadu koalice.
Tehdy byli součástí vyjednávacího týmu na kraji primátor Svoboda, poslankyně Maxová, náměstek Konečný a já. Domluvili jsme se všichni čtyři na postupu, který jsme také dodrželi a najednou jsme se nestačili divit, jak oba pánové otočili, když se nepodařila uzavřít nová krajská koalice. U všech jednání byli přítomní, kdykoliv mohli do jednání zasáhnout, ale neudělali to, a pak po nás chtěli, abychom se vzdaly s poslankyní svých funkcí krajské předsedkyně a první místopředsedkyně hnutí ANO. Obě jsme daly tyto funkce k dispozici, ale naštěstí většina jihočeských členů vnímala situaci obdobně jako my a ve funkcích nás podpořili. Argumentovala jsem tím, že jsem v roce 2015 vstupovala do hnutí ANO, které deklarovalo transparentnost, odbornost, nekumulování funkcí a boj proti „korytářům“ a najednou v roce 2017 jsem měla pocit, že jsem úplně v jiné straně. Já jsem svou pozici první náměstkyně riskovala a také o ni přišla v zájmu filosofie hnutí ANO a tehdy jsem si ještě myslela, že ji ANO chce naplňovat. Pak už to šlo od deseti k pěti a mých téměř tři tisíce preferenčních hlasů při volbách do Poslanecké sněmovny bylo pro výše jmenované pány jasným impulzem, že bych je mohla v komunálních volbách ohrozit. A od té doby dělali vše pro to, aby ovlivňovali členy českobudějovického hnutí ANO jen negativním způsobem vůči mé osobě.

Veřejně jste dala jasně najevo, že se vám nelíbí rozhodnutí zastupitelstva města, že nenechá promluvit trenérku gymnastek Pokornou při veřejném zasedání. Ohradila jste se a řekla jste, že se za své kolegy zastupitele stydíte. Přispělo i to k tomu, že jste dala hnutí vale?
Ano, i tato skutečnost přispěla k mému definitivnímu rozhodnutí odejít. Nemám ráda, když se s lidmi jedná z pozice moci a neviděla jsem jediný důvod, proč nenechat trenérku Pokornou, která se stará třicet let o budějovické gymnastky, vystoupit. Představitelé radnice z hnutí ANO neměli odvahu na to, aby si vyslechli pětiminutový názor trenérky.

Prý se situace hodně vyhrotila při sestavování kandidátky pro podzimní komunální volby. Je to tak a o co šlo?
Princip sestavování kandidátní listiny byl zásadně v rozporu s principy celorepublikového Hnutí ANO 2011. Sestavování kandidátní listiny probíhalo na základě pohovorů vedených primátorem Jiřím Svobodou, radním Michalem Kohnem a Janem Michlem. Při těchto pohovorech byli členové místní organizace dotazováni, zda si přejí, abych byla na kandidátní listině. Takovýto dotaz je nevhodný sám o sobě, nehledě na to, že se takto dotazovali pouze členů, u kterých předpokládali negativní stanovisko ohledně mé kandidatury. Naopak členům, kteří by mou kandidaturu podpořili, tato otázka položena nebyla.

V diskusi na sněmu českobudějovické místní organizace a oblastní organizace, kdy řada členů volala po mém zařazení na kandidátní listinu, tvrdil primátor Jiří Svoboda, že si mě na kandidátní listině nepřejí premiér Andrej Babiš a první místopředseda Jaroslav Faltýnek, což je vzhledem k jejich postavení pochopitelným důvodem, proč by mohli někteří členové být proti zařazení mé osoby na kandidátní listinu. S oběma pány jsem prostřednictvím SMS komunikovala a ohradila jsem se proti lživým informacím uváděným primátorem Jiřím Svobodou a sdělila, že proti mému umístění na kandidátní listinu nic nemá ani premiér Babiš ani místopředseda Faltýnek.


Lucie Kozlová.

Tyto sněmy se konaly 21. května. Na místním sněmu podle stanov hnutí ANO měli být nominováni kandidáti na kandidátku bez pořadí, dále mělo předsednictvo oblasti navrhnout kandidátku s pořadím členů a tu odhlasovat na oblastním sněmu. Postup si, bohužel, předsednictvo místní organizace zvolilo jiný, vytvořilo kandidátku již s pořadím členů a nechalo o ní hlasovat již na místním sněmu, který ji poměrem hlasů devatenáct pro a třináct proti schválil. Dále byla ta samá kandidátka předložena předsednictvem oblasti oblastnímu sněmu, který ji (23 pro 21 proti a dva se zdrželi) neměl schválit, jelikož nebyla dle stanov hnutí ANO naplněna podstata nadpoloviční většiny hlasů. František Konečný si mylně vyložil, stanovy hnutí, že při rovnosti hlasů rozhoduje on, jako předseda oblasti. A předpokládal tak, že kandidátka je schválená. Na základě právní analýzy z centrály hnutí ANO však přišlo vyjádření, že to byl mylný výklad, a že České Budějovice nemají schválenou kandidátku z důvodu, že nebyla naplněna podstata většiny hlasů při hlasování členů oblasti. Tento fakt potvrdilo i předsednictvo hnutí ANO, tedy nejvyšší orgán hnutí.

V pátek 25. května  se konalo krajské předsednictvo, na kterém mělo dojít ke konsensu a já jsem měla být do původní kandidátky implementována na páté místo. Toto jsem odmítla s odůvodněním, že nebudu na kandidátce v přední linii s lidmi, se kterými se ideově rozcházím a domnívám se, že tito lidé nezastávají filosofii hnutí ANO.

V pondělí 28. lvětna se konal krajský sněm hnutí ANO za přítomnosti člena z centrály hnutí ANO, který přítomným potvrdil neplatnost hlasování na oblastním sněmu na základě stanov hnutí a hlasování předsednictva hnutí ANO. Byla tedy krajským předsednictvem vytvořena nová kandidátka, na které jsem já už být nechtěla vzhledem k ukončení členství v hnutí.

Paradoxem bylo, že krajský sněm mě nadpoloviční většinou hlasů podpořil na funkci senátorky za hnutí ANO a hlasovali pro mě i ti českobudějovičtí členové, kteří mě nechtěli na kandidátku Českých Budějovic. Poslankyni Maxové jsem již napsala dopis, že tuto kandidaturu nepřijímám.

Primátor Jiří Svoboda pro jiná média uvedl, že o žádných konfliktech v hnutí neví. Že různorodost názorů je normální a že je tomu tak určitě v každé straně?
Primátor Svoboda uvádí mnoho věcí, bohužel, já jsem se mnohokrát přesvědčila, že neuvádí věci pravdivé. Konflikty v českobudějovickém hnutí jsou a jsou zřejmé i z faktu, že kandidátku do Českých Budějovic muselo tvořit krajské předsednictvo a schvalovat ji krajský sněm za přítomnosti kolegy z centrály hnutí ANO. Byla to velmi nestandardní situace.

Byla tohle poslední kapka pro vaše rozhodnutí odejít z hnutí?
Ano byla, ale nejen to, když jsem viděla chování a praktiky Františka Konečného, tak už jsem v hnutí ANO s ním a s primátorem Svobodou nechtěla být. Nekorektní věci se nazývaly „politickou strategií“ například uměle vytvořené pracovní místo pro jednoho člena hnutí ANO v Dopravním podniku města České Budějovice z důvodu, aby na zastupitelstvu města hlasoval s ANO. A ten samý člověk je na kandidátce za ANO znova.

Mrzí vás to, jak se vše seběhlo a že to takhle dopadlo?
Mrzí mě to vůči těm členům, kteří se za mě statečně postavili a kteří zůstali mými přáteli. Mně osobně se ulevilo, vnímám, že hnutí ANO míří jinou cestou, než kterou si původně vytýčilo.

Jak na to reagovali vaši, dnes už bývalí, straničtí kolegové?
Většina z nich byla velmi smutná, dokonce mi předsedové z jiných oblastí nabízeli, abych přešla do jejich oblasti. Postavily se za mě například oblasti z Jindřichova Hradce, Strakonic, Tábora. Členové mě přemlouvali a rozloučili se se mnou velkou kyticí, což při odchodu z politického seskupení nebývá obvyklé. Byla jsem dojatá.

Co by se muselo stát, abyste se do ANO vrátila?
Zázrak. Muselo by mě ANO přesvědčit, že zastává a naplňuje stejnou filosofii, jako když jsem do hnutí vstupovala. A to v Českých Budějovicích nelze s lidmi jako je primátor Svoboda a jeho náměstek Konečný, ale ani s těmi, kteří jim u toho sekundují.

Mandát v krajském a městském zastupitelstvu máte za hnutí ANO. Jak to bude teď, budete dál v zastupitelstvech? 
Zůstávám i nadále jako zastupitelka města i kraje. Mandát jsem získala od voličů, kteří mě volili nikoliv od hnutí ANO. Chci pokračovat, protože některé správné věci mohu podpořit jiné naopak svým rozhodnutím zvrátit, například jako to bylo v případě protipovodňových opatření, kdy rozhodoval každý hlas. Měla jsem a mám podporu mnoha lidí, kteří mi věří a nechci je zklamat tím, že bych odešla.

Kam vaše politické kroky povedou dál? Máte v plánu zamířit do nějakého hnutí, uskupení, strany? Nebo, nezaložíte si vlastní, novou stranu?
Zatím jsem o tom nepřemýšlela. Potřebuji více času na tak závažné rozhodnutí.

Nelanaří už vás nějaká strana?
Již jsem nějaké nabídky dostala.

Budete kandidovat v podzimních komunálních volbách?
Zatím nevím, rozhoduji se.

Štítky politika, společnost, rozhodnutí, ANO, členství, Lucie Kozlová, České Budějovice, ANO 2011, Jiří Svoboda, koalice, primátor, kandidátní listina, František Konečný, Drbna.cz, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První konflikt nastal po rozpadu koalice, vysvětluje Lucie Kozlová svůj odchod z ANO  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.