Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Vltava–Máj avenue se otevírá

Tak jsme se dočkali – Strakonická silnice a ulice Milady Horákové se konečně propojí. Že to ale trvalo! V pátek 18. května o půlnoci začne zkušební provoz sedm set metrů dlouhé silnice, která spojí dvě největší sídliště v našem městě. Více než sto milionů korun je proinvestováno, zbývají poslední úpravy a za pár dní bude slavnostní stříhání pásky.

Po více než 26 letech. Psal se totiž rok 1992, když se poprvé na veřejnosti objevila informace o možném propojení největšího budějovického sídliště se Strakonickou silnicí. Čas běžel a plány zůstávaly v šuplíku. Občas se šuplík otevřel, ale po zjištění, že jsou problémy s výkupem pozemků, že občané, kteří bydlí na začátku ulice Milady Horákové, mají ke stavbě připomínky, se šuplík zase zavřel.

Až v nedávném období se politická reprezentace města rozhodla situaci změnit a spojku konečně opravdu postavit. Nebylo to jednoduché. Část obyvatel z ulice Milady Horákové se snažila stavbu ještě pomocí soudů zastavit. Jejich argumentem byla zvýšená hlučnost a množství škodlivin, které projíždějící automobily budou vypouštět do vzduchu. To jsou samozřejmě argumenty, kterým můžeme rozumět, ale asi jim zcela nerozumí obyvatelé ulice Oskara Nedbala.

Těm totiž množství aut projíždí přímo pod jejich okny a novou spojkou se pro ně situace výrazně zlepší. Takže soudy soudily, občané se odvolávali a stavba stála. Teprve v roce 2017 se bagry zakously do bývalého vojenského cvičiště a začalo se budovat.

ČTĚTE TAKÉ: ANKETA: Jak reagují Budějčáci na nový kruhový objezd? Pocity jsou smíšené 

Nutno říci, že došlo k úpravě původních plánů, kdy se počítalo se čtyřproudou silnicí. Nakonec bude pouze dvouproudá, ale v nájezdech na kruhové objezdy, které spojku vymezují, se změní na silnici čtyřproudou. Součástí stavby je i cyklostezka. 

Stavba se tedy za pár dní otevře, ale to neznamená, že je vše hotovo. Ještě nejsou postaveny biokoridory, které mají překlenout silnici a umožnit lidem a zvířatům přechod z jedné strany na druhou. 

Podívejte se na krásné letecké snímky, které pro vás připravil Milan Binder, a které jsou týden staré. Oceňte Milanovu odvahu, protože nemá rád výšky, ale pro hezkou fotografii zapomene i na strach a z toho okénka Cessny 172 se nakonec přece jen vykloní. A já jen doufám, že na pokračování ulice Milady Horákové do Litvínovic nebudeme čekat dalších 26 let.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky silnice, Milan Binder, Martin Maršík, Máj, Vltava, České Budějovice, Milada Horáková, zásuvka, Oskar Nedbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Vltava–Máj avenue se otevírá  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.