Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo stáhne po sté repríze erotickou grotesku. Hraje ji už třináct let

Jihočeské divadlo uvede 30. dubna stou reprízu erotické grotesky Muž sedmi sester, která bude zároveň derniérou. Hra měla premiéru v květnu 2005, je stále vyprodaná, hlavní roli hraje Ondřej Veselý. Komedii vidělo přes 24 tisíc diváků. Divadlo ji stahuje, protože je na repertoáru příliš dlouho a je v ní mnoho hostujících herců. Nejdéle, od dubna 2005, je na repertoáru Jihočeského divadla komedie Saturnin, jež bude mít v dubnu 110. reprízu.

 Muže sedmi sester napsali podle námětu Jaroslava Havlíčka Martin Glaser a Olga Šubrtová. Inscenace měla premiéru 6. května 2005, hraje se třináct let. Mladý recesista v ní chce svést během sedmi dnů sedm sester, členek rodinné kapely, hlídaných posedlou matkou. Nejstarší sestře je čtyřicet, nejmladší osmnáct let. „Je to normální obměna repertoáru, my to máme na repertoáru víc než deset let a občas prostě ty věci už potom přestanou odpovídat věkově. Máme tam spoustu hostů a tak dál, prostě měníme repertoár,“ řekla šéfka činohry Martina Schlegelová.

Na poslední čtyři reprízy zbývá v prodeji 88 vstupenek. I s těmito představeními tak komedie dosáhne počtu 24 222 diváků. Čtyři ženské role vedení souboru během let přeobsadilo. Spoluautor hry a její režisér Martin Glaser má radost, že se na repertoáru udržela tak dlouho a před permanentně vyprodaným hledištěm. Domnívá se, že člověku se za život podaří jen pár podobných hitů.

„V Muži sedmi sester se nám povedlo dotknout se témat nebo životních situací, ze kterých má každý z nás více nebo méně strach. A zároveň se jim dosyta a úlevně vysmát. Je to na jednu stranu velmi krutá hra, na druhou je ale neskonale zábavná právě proto, že je od prvního okamžiku zjevné, že to je hra, ne realistický obraz dnešních dní. Kdo si přečte Havlíčkovu novelu, ten navíc zjistí, že jeho text je mnohem krutější a nemilosrdnější ke všem postavám. Inscenace nevznikala vůbec idylicky a hodně lidí pochybovalo o jejím úspěchu,“ uvedl Martin Glaser, bývalý šéf jihočeské činohry, nyní ředitel Národního divadla Brno.

Nejdéle se v Jihočeském divadle hraje Saturnin, od 8. dubna 2005. V dubnu dosáhne 110. reprízy. „Dosud ho vidělo 27 634 diváků,“ upřesnila vedoucí obchodního oddělení Věra Ernstová. Tetu Kateřinu hraje u diváků oblíbená Daniela Bambasová, v roli Saturnina vystřídal Romana Nevěčného Tomáš Drápela, poprvé letos 9. února.

Derniéra Muže sedmi sester zároveň zahájí festival Sonda, na němž divadlo od 30. dubna do 6. května uvede výběr z nejlepších inscenací sezony, osm titulů: tři činohry, tři kusy Malého divadla, jednu hudební komedii a jeden balet.

Autoři | Foto jihoceskedivadlo.cz

Štítky Muž sedmi sester, komedie, Jihočeské divadlo, derniéra, divadlo, Jaroslav Havlíček, Martin Glaser, Daniela Bambasová, Národní divadlo Brno, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo stáhne po sté repríze erotickou grotesku. Hraje ji už třináct let  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.