Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sochy, které ozdobí okolí sportovní haly, dostaly zelenou. Padne na ně přes tři miliony korun

Sportovní halu v Českých Budějovicích i její okolí čeká letos řada změn. Jednou z nich bude i vytvoření oddechové zóny v oblasti parku u stezky pro pěší a cyklisty mezi halou a Dlouhou lávkou. Její součástí budou tři sochy za 3,6 milionů korun.

Rada města návrh na vytvoření plastik a úpravy prostoru sportovní haly schválila už v roce 2017, o jeho osudu však rozhodovali ještě budějčtí měští zastupitelé. Ti v únoru návrh schválili.

Sochy vytvoří architektka Alexandra Koláčková, která již v Budějcích svá díla v minulosti vystavovala. Nejznámějším z nich byla plastika ryby, které lidé vybrali jméno Obrryba.

Celková cena zakázky včetně převozu, umístění a terénních úprav činí 3 630 000 korun a kompletně dokončena by měla být 31. října 2018.

Zastupitelstvo sice rozhodlo ve prospěch návrhu, jeho členka Eliška Richtrová se však k celému projektu vyjádřia kriticky. „Při zadávání tak velké zakázky a zabrání veřejného prostoru by měla být zadána ideová soutěž pod vedením umělecké kurátorky, klidně se spoluúčastí občanů a zadání otevřené více autorům. Myslím si, že současné vedení města rozhoduje imperativně a nedává prostor občanům k tomu, aby se vyjádřili ke svému městu a veřejnému prostoru v něm tak, jak je to běžné v jiných městech a obcích,“ vyjádřila se zastupitelka.

ČTĚTE TAKÉ: V parku u Sportovní haly vznikne nová odpočinková plocha

Richtrové se zdá přehnaná také cena projektu. „Na strategický plán města se použije částka 1,2 milionu korun,“ dodala s tím, že se jedná o strategický plán na příštích deset let, podle kterého se má město rozvíjet. Je to podle ní nekoncepční řešení.

„Podle mne je to mnohem smutnější než červená lavička se soudkem Ferdinanda Vaňka před Národní technickou knihovnou v Praze 6 za „pouhých” 850 000 korun a z mého pohledu i neobhajitelné ve vztahu k hospodárnému nakládání s prostředky města,“ doplnila zastupitelka.

Autoři | Foto studie Alexandry Koláčkové

Štítky odpočinková zóna, plastika, Sportovci, sochy, sportovní hala, České Budějovice, Eliška Richtrová, Alexandra Koláčková, Ferdinand Vaněk, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochy, které ozdobí okolí sportovní haly, dostaly zelenou. Padne na ně přes tři miliony korun  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.