Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kraj zrušil úpravy územního plánu Budějc z roku 2015. Vracíme se o osmnáct let zpět? V žádném případě, tvrdí radní

Krajský úřad Jihočeského kraje po důkladném přezkoumání zrušil aktualizaci územního plánu města České Budějovice z roku 2015. Tato jeho poslední velká úprava je podle krajského úřadu nezákonná. Obsahuje totiž chyby a některých částech je dokonce v rozporu se stavebním zákonem. V platnosti tak zůstává územní plán vydaný v roce 2000. A to včetně jeho 76 úprav, které dokument v průběhu dalších čtrnácti let „obohatily“.

Podle stavebního zákona se územní plány vydané před 1. lednem 2007 musí do 31. prosince 2022 upravit tak, aby byly v souladu s novým stavebním zákonem, anebo nahradit novým územním plánem pořízeným v souladu s novým stavebním zákonem. A to je případ i územního plánu města České Budějovice

„Město České Budějovice se rozhodlo původní územní plán, který byl platný od 17. června 2000, upravit. Bohužel ho upravilo v rozporu se stavebním zákonem, proto Krajský úřad Jihočeského kraje musel v souladu se správním řádem tento upravený dokument zrušit. V platnosti tak zůstává původní územní plán vydaný 17. června 2000,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Hana Brožková.

„Velice mě mrzí rozhodnutí krajského úřadu. Jsem přesvědčen, že úpravy územního plánu, které byly zahájeny už v minulém volebním období, byly v souladu se stavebním zákonem. Krajský úřad zvolil ten nejtvrdší úřednický pohled,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola. 

Podle architektů může vzniknout zmatek kolem povolování nových staveb

Mezi nejzásadnější chyby, na které krajský úřad v dokumentu poukazuje, například patří vydání úpravy územního plánu v rozporu se stavebním zákonem či nepřesná stanovení veřejně prospěšných staveb. „Musíme se důkladně seznámit s rozhodnutím krajského úřadu, to znamená se spisem o šedesáti stranách. A pak se rozhodnout, co dál,“ podotkl Podhola.

Podle některých architektů a investorů se verdiktem krajského úřadu město může dostat do zmatku kolem povolování nových staveb. Jak rozhodnutí ohrozí či neohrozí významné projekty, teď lze jen spekulovat. „Myslím, že modernizace a dostavby vědecké knihovny se rozhodnutí krajského úřadu nedotkne. Jak to bude s plány s bývalými Žižkovými kasárnami nyní opravdu nechci předjímat,“ uvedl náměstek Podhola. 

Ten ale zároveň připomněl a zdůraznil, že město České Budějovice není bez územního plánu. Platný je ten z roku 2000. Podle náměstkova ubezpečování to v žádném případě není návrat o osmnáct let zpět. Vše klíčové a zásadní obsahuje. „Územní plán z roku 2000 má 76 platných úprav. Takže vše, co se v rámci zmiňovaného územního plánu upravilo do roku 2014, platí, vysvětlil Podhola s tím, že město i přes rozhodnutí krajského úřadu může dál provádět úpravy ve stávajícím územním plánu. „Nikdo se nemusí obávat toho, že teď se všemu, všem plánům a záměrům či projektům, vystavila stopka. To v žádném případě,“ dodal.

Nový uzemní plán bude dražší, ale jistota

Nyní se musí město České Budějovice rozhodnout, jestli vypracuje nový územní plán, nebo se pokusí úpravu udělat tak, aby byla v souladu se stavebním zákonem a jeho prováděcími vyhláškami. Musí to stihnout do roku 2022.

„Já jsem pro to, jít cestou zcela nového územního plánu. Ano, máme možnost zahájit znovu jeho úpravu, což by bylo asi jednodušší a méně nákladné. Ale je tu nebezpečí, že se bude vše opakovat, že nám krajský úřad bude vytýkat chyby. Podle mě nelze připomínkám krajského úřadu vyhovět. Byť budeme vše dělat podle zákona, i on se neustále vyvíjí a pozměňuje, upravuje. Proto budu navrhovat vypracování zcela nového územního plánu, který bude v souladu se stavebním zákonem,“ tvrdil Podhola s tím, že vypracování územního plánu je velice složitý, dlouhý a nákladný proces. Může přijít až na patnáct milionů korun. „Ale bude to jistota,“ dodal náměstek.

Štítky územní plán, krajský úřad, České Budějovice, Jihočeský kraj, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zrušil úpravy územního plánu Budějc z roku 2015. Vracíme se o osmnáct let zpět? V žádném případě, tvrdí radní  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.