Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Arnošt Petráček si doplaval v mexických vodách pro světové zlato. Letos bude hlavně odpočívat

Jako extrémně dlouhou hodnotí současnou sezonu českobudějovický plavec Arnošt Petráček, který na začátku prosince 2017 získal zlatou medaili na mistrovství světa handicapovaných v Mexiku. Šampionát se měl původně konat na přelomu září a října, ale kvůli zemětřesení jej pořadatelé přesunuli na poslední měsíc v roce.

Pro zlatou medaili při světovém šampionátu handicapovaných plavců v Mexiku si v čase 43,35 sekund doplaval paralympijský vítěz z Ria 2016 Arnošt Petráček. Jihočeský borec tak potvrdil svou roli nejlepšího plavce na světě ve své kategorii. Na padesát metrů znak vytvořil rekord šampionátu.

„Tento rok byl pro mne velmi náročný. Je za mnou extrémně dlouhá příprava na odložené Mistrovství světa v Mexiku kvůli zemětřesení, absolvoval jsem sérii soustředění a to dokonce dvakrát i ve vysokohorském středisku Schnalstalu pro lepší aklimatizaci organismu. Byl jsem tedy totálně vyčerpaný, ale šťastný, že to dopadlo, jak to dopadlo. Že to skončilo vítězstvím,“ uvedl bezprostředně po závodě Arnošt Petráček.

O odložení původního termínu světového šampionátu v Mexiku se rozhodlo jen pár dní před jeho zahájením. A to rozhodně nebylo pro žádného závodníka, vzhledem k načasování přípravy a formy nejlepší zprávou. „Dozvěděl jsem se to na soustředění a vůbec jsem nevěděl, co se bude dít. Nebylo totiž nejdříve jasné, zda bude mistrovství jen odloženo, nebo se úplně zruší. Nebylo to psychicky úplně jednoduché," uvedl.

Sezona jihočeského plavce byla náročná a dlouhá. Příprava na šampionát byla velmi hektická a ještě o měsíc a půl delší. To potvrzuje i Petráčkův kondiční trenér Jiří Dvořák, který proto suchou přípravu přizpůsobil situaci. „Bylo vidět, že Arnošt je už fyzicky i psychicky unavený. Proto jsme se do tréninku snažili zařadit i odlečnější věci, které by přípravu zpestřili. A asi se to vyplatilo," vysvětlil Dvořák.

Petráček byl vzhledem ke všem okolnostem maximálně spokojený se svým výkonem. Už kromě zmiňovaných peripetií s konáním šampionátu, plavec musel řešit v průběhu přípravy, kde bude vůbec trénovat, protože českobdějovický bazén byl uzavřený. Proto jsme cestovali po různých koutech republiky. „Výsledek v Mexiku byl, vzhledem ke všem peripetiím,vynikající, zaostal jsem pouhé dvě vteřiny za svým osobním a zároveň světovým rekordem," řekl spokojený jihočeský závodník.

Arnošt Petráček na mexickém mistrovství světa startoval ještě v disciplíně na padesát metrů volným způsobem. V tomto závodě byl ale diskvalifikován, údajně kvůli neprotnutí hladiny. „Nevíme pořádně ten důvod, proč se to stalo. Nikdo nám to pořádně nevysvětlil. Ale i kdybychom to věděli, na změnu výsledku by to nemělo vliv," uvedl Petráčkův trenér plavání Jiří Filip. „Vztek jsem v ten moment neměl, ale spíše mě to hodně mrzelo. Říkal jsem si proč, nejsem si vědomý, že bych v závodě v něčem pochybil," podotkl Petráček. 

Paralympijský reprezentant České republiky v plavání Arnošt Petráček, který se narodil v Písku 25. července 1991, má vrozenou vadu horních i dolních končetin. U dolních končetin se jedná o luxaci kolenních kloubů a horním končetinám chybí pažní kosti. Je držitelem několik světových a evropských rekordů, mezi jeho největší úspěchy patří zlatá paralympijská medaile z Ria, ale také vítězství na evropském šampionátu v Madeiře v roce 2016 a další. 

Pro příští rok chystá Petráček zásadní změnu. Nehodlá úplně skončit s plaváním, ale rád by si po jedenáctiletém závodním maratonu a posledních dvou velmi náročných sezonách více odpočinul, proto plánuje start jen na několika závodech. „Chci jet na mistrovství Evropy, ale chci se také hodně zaměřit na regeneraci," řekl Petráček. Rozhodnutí svého svěřence kvitují i jeho oba trenéři.

„Cítíme všichni, že je potřeba, aby si Arnošt odfrkl. Bude to regenerační rok, aby se Arnošt  po těch perných jedenácti závodních sezonách bez odpočinku mohl zase pořádně nadechnout. Následující rok bude jen o nějaké všestranné práci, aby jsme se zase během dvou let před paralympiádou mohli zase zabrat a připravit se na tuto vrcholnou akci. Myslím, že regenarační rok bude jen a jen ku prospěchu," shodli se trenéři Filip a Dvořák.

„Budu se také určitě mnohem více věnovat škole, mám co dohánět," podotkl Arnošt Petráček, který studuje na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích obor ekonomika podniku.

Štítky Arnošt Petráček, závod, mistrovství světa, Mexiko, zlato, zlatá medaile, plavec, paralympijské hry, Jiří Dvořák, Letní olympijské hry 2016, Jiří Filip, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arnošt Petráček si doplaval v mexických vodách pro světové zlato. Letos bude hlavně odpočívat  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.