Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Konec legendy: Petr Benát ukončil profesionální kariéru

Kabina A-týmu Dynama bude od jarní části sezony bez svého dlouholetého kapitána. Sedmatřicetiletý středopolař Petr Benát se po polovině letošní sezony rozhodl ukončit profesionální kariéru. V Dynamu ale rozhodně nekončí, nyní se bude naplno věnovat práci u mládeže v Jihočeské fotbalové akademii Karla Poborského.

Zkušený záložník Petr Benát působil v Dynamu od roku 2008 a letos na podzim tak hrál již desátou sezonu v černobílém dresu. Za tu dobu nastoupil v A-týmu Dynama v 319 utkáních, v nichž zaznamenal devětatřicet branek. Během podzimní části letošní sezony ale již tolik příležitostí nedostával, a tak se rozhodl pověsit kopačky na hřebík. „Po podzimu jsme si sedli s Davidem Horejšem a po zralé úvaze jsme se dohodli, že do zimní přípravy již nenastoupím. Budu se věnovat práci u mládeže a samozřejmě budu klukům z áčka maximálně přát, aby letos vykopali první ligu,“ říká dlouholetý kapitán budějovického týmu.

Služby Petra Benáta ocenil i generální manažer Dynama Martin Vozábal: „Petr Benát se za těch deset let v A-týmu stal jednou z novodobých ikon klubu. Nejen jako fotbalista, ale i jako člověk byl pravým lídrem týmu a jsem rád, že v Dynamu bude působit i po konci kariéry. Je to přesně typ člověka, který nám může hodně pomoci.

Podobně pozitivně o Petru Benátovi hovoří i současný trenér A-týmu. „Měl jsem tu čest s Benym hrát tři sezony v jednom týmu. Už tehdy po svém příchodu do Dynama ukazoval, že je výborným fotbalistou. Ne náhodou byl tehdy nominovaný do reprezentace, a přestože do zápasu za národní tým nikdy nenastoupil, v Dynamu ukázal, jak vyjímečným fotbalistou byl. Je jen málo hráčů, kteří dokázali hrát deset let v jednom klubu na nejvyšší úrovni,“ dodal David Horejš.

Petr Benát s fotbalem začínal v Jílové. Ještě jako žák přestoupil do Teplic, odkud si odskočil na vojnu do Žatce a následně také do druholigového Chomutova. Členem A-týmu Teplic se stal od roku 2003 a v únoru roku 2004 si také připsal první ligový start proti Olomouci. Ještě v témže roce vstřelil svou první branku do sítě Brna. Postupně ale příliš příležitostí v A-týmu Severočechů nedostával, a tak uvítal možnost přestoupit do Dynama České Budějovice.

Hned po svém příchodu do Dynama se stal základním kamenem budějovické sestavy a výborné výkony mu dokonce vynesly v roce 2009 nominaci do národního týmu. Přestože za reprezentaci nikdy nenastoupil, byla i nominace pro něj velkou ctí. I v dalších letech byl lídrem budějovické sestavy a chuť do fotbalu mu nevzaly ani problémy s kolenem. Sezonu 2011/12 odehrál v polském klubu Arka Gdyňa, v dalších sezonách pak ale již oblékal výhradně dres Dynama.

Za A-tým českobudějovického klubu nakonec odehrál přesně 319 utkání. 101 utkání v první lize, 91 ve druhé lize. Dále pak 12 v českém poháru a 115 v přípravě. Celkově nastřílel za Dynamo 39 branek (11 v první lize, 12 ve druhé, 3 v poháru a 13 v přípravě).

Foto bruno groening | Zdroj skcb.cz

Štítky Petr Benát, Dynamo, České Budějovice, kariéra, SK Dynamo České Budějovice, fotbal, Karel Poborský, David Horejš, fotbalista, FK Teplice, SK Sigma Olomouc, FC Zbrojovka Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec legendy: Petr Benát ukončil profesionální kariéru  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.