Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: V Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. už stojí vánoční strom

Českobudějovický vánoční strom už je na svém místě. Je to nádherná jedle obrovská a stojí tradičně v rohu náměstí Přemysla Otakara II., naproti radnici. Zahradu manželů Buškových ze Zavadilky jehličnan opustil po sedmatřiceti letech právě dnes, v sobotu 18. listopadu ráno. Od pondělí se bude zdobit a slavnostně se rozzáří v sobotu 2. prosince.

Letošním městským českobudějovickým symbolem nejkrásnějších svátků v roce je jedle obrovská, zvaná Gigaska Ta za sedmatřicet let vyrostla na Zavadilce, v zahradě manželů Buškových, do úctyhodných osmnácti metrů. Majitelé ji zasadili, když se jim narodil syn. A tak to bylo v sobotu ráno velké loučení.

„Museli jsme jedli kvůli bezpečnosti, aby například při větru nepadla mezi lidi a stánky, zhruba o čtyři metry zkrátit. Asi dva metry kmenu ještě zapadly, skryly se pod povrch, ve vybudovaném otvoru, kde se dostatečně ještě kotví. Také kmen, který měl průměr asi sedmašedesát centimetrů se musel upravit, zeštíhlit. Ubralo se mu tak třicet čísel, aby se vešel," uvedl jednatel společnosti Lesy a rybníky České Budějovice Daniel Hovorka, který si po usazení stromu, kolem jedenácté hodiny, sobotní tradiční akci pochvaloval. 

„Jsem moc rád, že všechno klaplo na výbornou, kácení, naložení, přeprava, úprava kmenu na potřebný rozměr a usazení stromu jeřábem - to vše se zvládlo ve velmi krátkém čase. To je ale i díky tomu, že jedle necestovala daleko," podotkl jednatel. „A strom je moc pěkný," dodal spokojeně při pohledu na jedli, pyšnící se v rohu náměstí.

„Je krásný, strom se letos opravdu povedl. Už teď se mi hodně líbí, a to ještě není ozdobený," chválila Hana Matušková, která se na instalaci vánočního stromu přišla podívat. „Posbírala jsem si nějaké větvičky, které spadaly, když se jedle jeřábem přemisťovala z nákladního auta. Jen si čichněte, jak nádherně voní," dodala žena. „Je parádní. Jsem rád, že nám tu o svátcích nebude stát takový strašák, jako loni. Tenhle se mi moc líbí. Ještě ho pěkně vyzdobit a budu se kamarádům a příbuzným z jiných měst hodně chlubit. Loni se mi trochu smáli," tvrdil Martin Procházka.

ČTĚTE TAKÉ: Osmnáct metrů vysokou jedli přiveze na náměstí auto s vlekem a na tradiční místo ji dostane jeřáb

Jedle na náměstí Přemysla Otakara II. se začne oblékat do vánočního v pondělí 20. listopadu. Pracovníci českobudějovického dopravního podniku totiž musí ozdobit ještě dva další městské stromy, které se v adventu proměnují ve vánoční. Ty rostou na sídlišti Šumava a na Senovážném náměstí. Navíc pracovníci dopravního podniku instalují další vánoční výzdobu do ulic. Všechno musí stačit do soboty 2. prosince. O této první letošní adventní sobotě, se totiž v 16:30 hodin slavnostně rozsvítí vánoční strom na náměstí Přemysla Otakara II. A spolu s ním se rozzáří veškerá pouliční výzdoba.

Usazování vánočního stromu na budějcké náměstí

Sobota, 18. listopadu 2017, 15:26

Usazování vánočního stromu na budějcké náměstí
Usazování vánočního stromu na budějcké náměstí

Štítky jedle, strom, Vánoce, náměstí, vánoční stromek, České Budějovice, Přemysl Otakar II., Zavadilka, kmen, jeřáb, Martin Procházka, advent, manželé, jedle obrovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. už stojí vánoční strom  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.