Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K Noci divadel se připojí i českobudějovická scéna. A nabídne výjimečné zážitky

Chtěli byste se potkat se členy jednotlivých souborů, vyzkoušet si divadelní kostýmy, nechat se nalíčit nebo učesat profesionály, dát si drink s oblíbeným hercem nebo tanečníkem? Stavte se v českobudějovickém Jihočeském divadle na pouti za hvězdami. Podíváte se, jak to vypadá v zákulisí divadla, když se připravuje představení, zahrajete si bojovku a dozvíte se zajímavosti z divadelního světa. Program v rámci projektu Noc divadel dnes, v sobotu 18. listopadu, je určen široké veřejnosti včetně rodin s dětmi a je zdarma. Začíná v 15:00 hodin.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích se třetí listopadovou sobotu již popáté otevírá Evropě. Spolu s mnoha dalšími českými divadly se po roce opět stane součástí rozsáhlého mezinárodního projektu Noc divadel. Ožije zákoutí historické budovy divadla, které se otevře široké veřejnosti. A to už dnes, v sobotu 18. listopadu, od 15:00 hodin.

Program s názvem Když hvězdy sestupují mezi nás…aneb Průlet souhvězdími připravily nejen všechny soubory Jihočeského divadla včetně Ateliéru 3D, ale podílejí se na něm také zaměstnanci umělecko-technického provozu a divadelních dílen. Díky všem se tak rozžije celá historická budova divadla.

Budou se konat prohlídky, dílny, hudební vystoupení, veřejné besedy, k vidění budou ukázky z již uváděných nebo teprve připravovaných inscenací, zájemci mohou s divadlem tvořit, zkoušet kostýmy a zapózovat v nich ve fotokoutku, přihlížet divadelnímu líčení a česání, vytvořit si loutku nebo šperk, dozdobit si starší kousky ze svého šatníku. Letos se představí i baletní školička, na baru budou obsluhovat a celým programem provázet členové činohry.

„To vše bude zarámováno do společenské hry Průlet souhvězdími, které se mohou zúčastnit všichni návštěvníci. Ti budou sbírat autogramy hvězd a zářící diamanty a skládat si tak vlastní souhvězdí, která se pak rozzáří v jedinečné hvězdárně. Na aktivní hráče čekají také odměny – poukázky na představení Jihočeského divadla," uvedla Věra Ernstová z Jihočeského divadla.

Od 21 hodin pro návštěvníky Jihočeské divadlo reprízuje autorský rodinný muzikál Kronikáři s podtitulem Průlet staletími, na kterém se podílely všechny soubory.

Celý program Noci divadel kromě muzikálu Kronikáři je zdarma a je vhodný i pro rodiny s dětmi. Podrobný program celého den uvádíme níže, diváci jej pak najdou na webu Jihočeského divadla.

„Rezervace na vybrané části programu je možné provádět přes webové stránky Jihočeského divadla nebo telefonicky na pokladně," připomněla Věra Ernstová..

Program Noci divadel

Všechno, co jste o divadle nikdy vědět nechtěli, ale my vám to stejně řejneme (malé divadlo; ukázka z jevištní anarchie pro nejmenší; začátky v 15, 16 a 17 hodin).

Romantický písňový recitál (opera; zazní písňová tvorba nejznámějších autorů období romantismu F. Schuberta, R. Schumanna a dalších; salónek vedle divadelní kavárny; 15 - 17 hodin).

Kráska a zvíře (balet; otevřená zkouška připravované taneční pohádky v provedení nového baletního souboru; studiová scéna Na Půdě; začátky v 17 a 18:30 hodin).

Prohlídky divadelní budovy (činohra; provázet budou členové činoherního souboru – nováčci Kamila Janovičová a Václav Švarc a stálice scény Věra Hlaváčková a Pavel Oubram a dramaturg opery František Řihout; začátky: 15 hodin, dále vždy po 30 minutách).

Kronikáři aneb Jak vzniká muzikál (Ateliér 3D; dva týmy a čtyři úkoly a tajemná odměna. Budete mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si práci těch, kteří stojí za vznikem této inscenace, ve které spojily síly všechny soubory Jihočeského divadla. Baletní sál; začátek: 16 hodin).

BeseDnění (Ateliér 3D a Jiří Untermüller; první z cyklu setkání se zajímavými osobnostmi a tématy, kterými provázejí účastníci hereckého a muzikálového kurzu Ateliéru 3D; divadelní a muzikálová vystoupení a videoukázky; salónek vedle divadelní kavárny; od 18 do 21 hodin).

Baletní lekce pro děti (baletní škola; ukázky z hodin baletního tréninku pod vedením tanečního mistra Sergeje Škalikova; studiová scéna Na Půdě; začátky: 15:30 a 16 hodin).

Půjčovna kostýmů s fotokoutkem (divadelní dílny; staňte se vílou nebo rytířem, vítejte v divadelní plnírně snů, obsluhovat budou šéfka činohry Jana Kališová a asistentka ředitele Milenka Chumlenová, fotit budou studenti ze Střední průmyslové školy Anežky České v Českém Krumlově; foyer u hereckých šaten; od 15 do 19 hodin).

Zevlkoutek (Ateliér 3D; toužíte se na chvilku schovat úplně před vším? Vypnout každodenní starosti a nechat se unášet světem her a nezávazných pitomin? Na to je ideální 3D odpočívadlo; foyer u Kratochvíla; od 15 do 19 hodin).

Hvězdná laboratoř (umělecko-technický provoz; pod odborným vedením rekvizitářky Lucie Zelenkové si zájemci vyrobí loutku, brož nebo čelenku; foyer - obrazárna; od 16 do 18 hodin).

Čarovná chlupárna (umělecko-technický provoz; chlupárnou se v divadelním slangu označuje maskérna a vlásenkárna. Tady návštěvníci uvidí, jak se během pár okamžiků nasadí paruka, udělá knír, jizva, pleš nebo jak se mladá dívka promění ve stařenu; foyer – obrazárna; od 18 do 19 hodin).

Bonbónek do vašeho šatníku (umělecko-technický provoz a a Jelly Belly; okouzlující proměny nudných kousků ze šatníku na hvězdné modely s rekvizitářkami; foyer u Minervy; od 16 do 19 hodin).

Průlet souhvězdími (činohra a divadelní bar; kavárna - hvězdárna;  v obou domovských osvěžovnách a nalévárnách občerství a nápoje nalejí členové činohry Jihočeského divadla Kamila Janovičová, Teresa Branna, Pavel Oubram a Václav Švarc. Všechno to bude sledovat, komentovat a konferovat Tomáš Drápela.

Tančírna (Black Bottom, kapela zčásti obsazená členy souboru opery a činohry Jihočeského divadla bude doprovázet v rytmu jazzu a swingu; respirium vedle divadelního baru; od 15 do 19 hodin).

Hvězdárna (překvapení; tajná komnata ve foyer, od 15 do 19 hodin).

Autoři | Foto jihoceskedivadlo.cz

Štítky Noc divadel, Jihočeské divadlo, program, divadlo, foyer, kavárna, hvězdárna, souhvězdí, představení, opera, muzikál, dílna, Kamila Janovičová, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Noci divadel se připojí i českobudějovická scéna. A nabídne výjimečné zážitky  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.