Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2017: Bez nás nesestaví zbytek stran vládu, raduje se hnutí ANO na jihu Čech

ANO je suverénním vítězem voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Hnutí Andreje Babiše získalo hlasy od 1 milionu 500 113 voličů, což je 29,64 procent. V Jihočeské kraji dalo hnutí svůj hlas celkem 91 012 lidí, tedy 28,86 procent. ANO slaví. Slaví i kandidáti a členové hnutí na jihu Čech.

„Jsme všichni velmi potěšeni výsledky. Na celé čáře jsme zvítězili. Máme velkou radost, že bez ANO nesestaví zbytek politických stran vládu," uvedl oblastní předseda a člen krajského předsednictva Hnutí ANO 2011 Jihočeského kraje František Konečný. Ten těsně před volbami řekl, že pětadvacet procent je hranice oddělující úspěch a neúspěch. „Pokud by byl výsledek pod ní, bylo by to zklamání. Ale 29,64 celorepublikových a 28,86 procent jihočeských, to je velice dobrý výsledek," spokojeně konstatoval Konečný. „Ovšem ČSSD měla velmi okleštěnou kandidátku, tak jsme v jižních Čechách mohli dopadnout přece jen ještě o něco lépe," zauvažoval.

František Konečný se zároveň pochlubil tím, že před několika měsíci šéfovi hnutí Babišovi při schůzce v Praze předpovídal, že Jihočeši získají čtyři mandáty. „A můj předpoklad se více než jen vyplnil. Máme jich pět," dodal spokojeně.

Do poslanecké lavice usednou za ANO Jihočeši Radka Maxová, Roman Kubíček, Adam Vojtěch, Karel Tureček a Jan Kubík. 

Oblastní předseda zároveň připomněl, že vítězství ve volbách je velký úspěšný krok dál, ale je teprve tím prvním. Nyní začne maraton vyjednávání a koaličních námluv. 

„Už ve volebním štábu v Praze říkal místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, že oslovíme stávající koaliční partnery. KDU-ČSL, a  pokud dojde k obměně v ČSSD, tak i tuto stranu. Říkám pokud, protože si nedovedu představit, že bychom byli v koalici s těmi, kteří na nás nakydali tolik špíny. Pokud se tak stane, je reálné, že vláda bude stejná, jako ta dosavadní," řekl Konečný.

Ten si ale zároveň neodpustil rýpnutí na adresu ČSSD. „Dost překvapivé bylo sdělení ČSSD, že teprve v březnu příštího roku svolají stranický sjezd a na něm budou obhajovat svoje mandáty. Spadli na třetinu hlasů a vedení za to nepřijme hned zodpovědnost? Měli by si vzít příklad z mladého Stropnického ze Zelených, který se postavil k neúspěchu čelem. Řekl, že za něj nese plnou zodpovědnost a proto okamžitě odstupuje z čela strany. Pro mě je postoj ČSSD velkým zklamáním," konstatoval Konečný.

Zatímco prvních šest kandidátů z jihu Čech, volební manažér a předseda MO Hnutí ANO 2011 v Českých Budějovicích primátor Jiří Svoboda, společně s celým vedením hnutí, na výsledky voleb čekali v Praze na Chodově, v Centru celostní medicíny, ostatní jihočeští kandidáti a členové se usadili v českobudějovické kavárně La Storia. „Je nás tu asi kolem dvaceti, dorazili lidé z různých okresů. Sledovali jsme dychtivě výsledky, debatovali a teď slavíme. Samozřejmě, že nechybí šampaňské. Nálada je skvělá," popsal atmosféru František Konečný.

Štítky volby, ANO, vítězství, koalice, Konečný, ANO 2011, Česko, vláda, František Konečný, Andrej Babiš, ČSSD, Jihočeský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: Bez nás nesestaví zbytek stran vládu, raduje se hnutí ANO na jihu Čech  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.