Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějckou výstavu Země živitelka navštívili také pracovníci finanční a celní správy

Českobudějovické Země živitelky se kromě běžných návštěvníků účastnili také pracovníci Finančního a Celního úřadu pro Jihočeský kraj. Ti se zaměřili hlavně obchodníky, kteří přijímali hotovostní tržby v prodejních stáncích za zboží a služby a mají povinnost tržby evidovat. Ze třiadvaceti kontrolních nákupů, jich osmnáct dopadlo na výbornou. U zbylých pěti kontroloři našli drobná pochybení

Na českobudějovickém výstavišti, při 44. ročníku Agrosalonu Země živitelka, který navštívilo téměř sto deset tisíc lidí, převažovali prodejci vlastnoručně vyráběného zboží. Ti ovšem pod elektronickou evidenci tržeb v současné době ještě nespadají. On-line evidence tržeb se jich bude týkat až od příštího roku, konkrétně od 1. března 2018.

„Kontrolní akce byla proto zaměřena na obchodníky, kteří přijímali hotovostní tržby v prodejních stáncích za zboží a služby, které spadají do první a druhé fáze evidence tržeb. Jednalo se hlavně o obchodníky, kteří zboží pouze přeprodávali, nakupovali hotové výrobky a ty dále prodávali," upřesnil zástupce tiskového mluvčího Celního úřadu pro Jihočeský kraj Petr Malec.

Tři hříšníky čeká správní řízení

Většina prodejců, kteří měli povinnost tržby evidovat, si své povinnosti plnila. Pracovníci provedli třiadvacet kontrolních nákupů, z nichž osmnáct dopadlo výborně. „U zbylých pěti nákupů došlo k různým pochybením. Ve dvou případech šlo o drobné chyby na účtenkách. Ve zbylých třech případech se jednalo o nevyvěšení informačního oznámení, nezaslání datové zprávy o evidované tržbě a nevystavení účtenky, a nakonec se údaje na účtence neshodovaly s údaji v datové zprávě," uvedla mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Králová.

Podle mluvčí zmiňované tři nákupy byly postoupeny do správního řízení, ve kterém se bude rozhodovat o výši uložené pokuty.

Vzhledem k nestálému připojení k internetu, mnoho prodejců na českobudějovickém výstavišti vydávalo účtenky pouze s takzvaným PKP kódem. PKP je elektronický podpis z vybraných údajů datové zprávy evidované tržby a je generovaný pokladním systémem. Jednoznačně identifikuje příslušnou tržbu poplatníka a je vždy obsažen v datové zprávě. Na účtence je uváděn pouze v případech, kdy na účtenku nelze uvést FIK, fiskální identifikační kód.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky kontrola, finanční úřad, celní správa, prodej, výstava, Země živitelka, Jihočeský kraj, EET, Jana Králová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějckou výstavu Země živitelka navštívili také pracovníci finanční a celní správy  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.