Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOČIČÍ OKÉNKO: Lenoši i energičtí kočičí jedinci čekají v budějckých přechodných domovech

Chybí vám čtyřnohý kamarád? Ve zvířecích depozitech v Českých Budějovicích a okolí mají přechodný domov na tři desítky kočiček, které se mohou stát vašimi novými zvířecími společníky. Rozhodně je z čeho vybírat, určitě každý najde mezi opuštěnými kočičkám tu svou spřízněnou duši. Nový domov hledají akční kočičky, se kterými je hodně zábavy i vzrušení, nebo se naopak můžete porozhlédnout po jedincích, kteří jsou méně nároční.

Spolek Kočky České Budějovice se zaměřuje především na oblast krajského města. Okruh dobrovolnic a dobrovolníků pečujících o opuštěné kočky začal vznikat asi před devíti lety. Spřátelili se spolu a jejich cílem je pomáhat kočkám bez domova právě zde, na jihu Čech. „Společnými silami a v rámci našich možností jsme během několika let dali dohromady několik stálých domácích depozit s omezenou kapacitou, kdy se počet depozit každým rokem mění," upřesnila Martina Pohorská z Kočky České Budějovice, e-mail: kockycb@seznam.cz.

A tyto kočičky jsou k mání.

Hračička Píďalka

Píďalka je zhruba pětiměsíční kočičí ďáblice hubené postavičky s dlouhýma nožkama a krásnýma velkýma očima. Do depozita byla přijata s ošklivou ránou na pacičce, ale nožičku má již zcela zahojenou a v dovádění jí staré zranění nijak neomezuje. Píďalka je klasické hravé koťátko, neustále jí přepadají přívaly energie, kdy běhá, skáče, loví gumičky do vlasů, papírové kapesníčky, bojuje s plyšovou myškou a ráda loví i depozitní tetu. Mazlení si velice užívá, hlasitě při něm vrní. Náhle se z ní však stane čertice a už musí běžet něco očíhnout. Když se unaví, ráda se přitulí k člověku a hřeje ho za krkem celou noc. Je to velký jedlík, baští granulky i kapsičky a mňoukáním si umí říct i o nášup navíc. Je vhodná k dalším domácím zvířátkům, v depozitu se kamarádí jak s kočičkami, tak i s pejskem, kterého v mazlivém rozmaru ráda „oducá“ hlavičkou. Pro Píďalku hledáme domov v bytě nebo v baráčku se zahrádkou s přístupem dovnitř. Budoucí páníček či panička by se neměli zaleknout kočičích lumpáren téhle šibalky.

Lenoch Moureček

Vděčný, umazlený a neskutečně milý - takový je Moureček. Tenhle kočičí klučina přišel nám neznámým způsobem o očičko, proto mu bylo vyoperováno. Je malinko lekavější, zvyká si na neustálé změny a nové podněty. Apetit má obrovský a stejně tak bříško. Jeho hlavním zájmem je prozatím vyspávání, nikde nic nezkoumá. Dalo by se říci, že, kam ho položíte, tam ho později najdete. Až bude úplně fit, všechny lumpárny časem dožene. Je velmi čistotný a v jídle není vybíravý.

Věrná Rouzí

Tato kočičí slečna je zpočátku ostražitá a chvíli jí trvá, než se před novým člověkem osmělí. Jakmile se tak ale stane, je z ní obrovský mazlík. Vyrostla z ní nádherná kočička s atletickou postavou. Díky svému výraznému mramorování a špičatě tvarovanému čumáčku vypadá trochu jako kočka bengálská. Občas prohání své depozitní kamarády, ale zjistili jsme, že nejraději si hraje sama pouze s jedním člověkem. Ráda také spí v posteli, ale otravná rozhodně není. Ráno člověk pouze zjistí, že má těžkou peřinu. Je čistotná, k jídlu upřednostňuje granulky a tuňáka. V předchozím depozitu ji prý velmi lákaly květináče, takže na ty pozor. V depozitu žádné květináče nemá k dispozici, není tedy důvod si na ní jakkoliv stěžovat. Tedy, něco se přece jen najde - miluje kartonové krabice a vyrábí z nich opravdu originální puzzle.

Teplomilný Bolek

Bolek přišel do depozita společně se svojí sestřičkou Lolkou. Ačkoliv o koťátka bylo před příchodem do depozita dobře postaráno, na kontakt s člověkem nebyla vůbec zvyklá. Bolek je ze sourozenecké dvojice ten odvážnější a tak začal záhy objevovat, jak příjemné mazlení je. Od té doby udělal velké pokroky. Umí si sám říci o pohlazení a nechá se i pochovat. Nejvíce si oblíbil depo-strýčka, u kterého lehává na stole a pečlivě kontroluje, zda pracuje správně. Bolek je hravý kočičí kluk, rád baští konzervu i granulky. Záchůdek používá bez problémů. V depozitu se rychle začlenil do kočičí tlupy a v novém domově bude také potřebovat kočičího parťáka. Pro Bolka by byl ideální domov nejlépe v bytě. Moc rád se totiž vyvaluje v teple na škrabadle a nějaké výlety ven ho to zatím vůbec nelákají (celý předchozí život prožil venku v zimě). Kocourek je zvyklý na společnost koček, větších psů a malých dětí, které s ním sdílí domácnost. Zatím však je lepší nechávat Bolka v klidu až na občasné mazlení.

Jedlík Lojzík

Lojzík se do domácího depozita dostal jako ustrašený nenápadný kocourek, který při jakémkoliv pokusu o kontakt dělal, že neexistuje, pouze párkrát výstražně zasyčel. Zřejmě při předchozím venkovním pobytu nezažil nic dobrého. Během pár dní se však vše obrátilo a s chutí se s námi začal mazlit. Je to velice milý kocourek, který si užívá drbání na celém tělíčku. Mimo to má velice rád dobré papání. Jeho apetit je opravdu významný, takže by se měl brzy spravit a vypadat jako pěkný pan kocour. Lojzík je vhodný jak do bytu, tak do domku s přístupem na zahradu. Určitě to ale není pouze venkovního lovec myší. Přece jen si prošel svým a zaslouží si hezké zacházení. Odhadem už má více, jak polovinu života za sebou. To by však neměla být překážka, vždyť o kočkách se povídá, že mají životů devět. Vůči ostatním kočkám se chová dominantně, doporučením je ho tedy chovat jako jedináčka.

Autoři

Štítky domov, kočka, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOČIČÍ OKÉNKO: Lenoši i energičtí kočičí jedinci čekají v budějckých přechodných domovech  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.