Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách jsou lidé přátelštější, říká majitel realitní kanceláře RE/MAX AB Normal Miroslav Hodina

Na realitní makléře se někteří lidé dívají skrz prsty. Jakoby snad ani nešlo o poctivé podnikání. Zášť ale není na místě. Vždyť lidé jako Miroslav Hodina dávají lidem domov. Realitní kancelář nemusíte využít, ale pokud chcete určitý komfort, můžete ho mít.

Když jste firmu zakládal, nebylo to pod hlavičkou RE/MAX. Co vás přimělo nakonec k němu přejít?
Dovedl nás k tomu v roce 2008 stav trhu. Chtěli jsme růst a nejúspěšnější globální značka znamená více možností, více kontaktů, více nemovitostí, více profesního vzdělávání. To byly ty hlavní důvody, proč jsme se stali franchisou společnosti RE/MAX.

Jak se odlišuje přístup vaší společnosti od přístupu jiných realitních kanceláří?
Odlišujeme se především tím, že pracujeme pouze výhradně. Klient je u nás na prvním místě, snažíme se mu dát kompletní servis od A až do Z. Vždy se chceme zákazníkovi stát průvodcem celým procesem prodeje, koupě či zprostředkování pronájmu bytu nebo nemovitosti ne jen tím, že nemovitost inzerujeme.

Říkáte kompletní servis, ale co to konkrétně znamená?
Když to řeknu jednoduše, tak služba spočívá v tom, že pokud například prodáváte byt, tak na začátku odevzdáte klíče a o zbytek se postaráme my. Oproti konkurenci je samozřejmostí našich služeb příprava nemovitosti na prodej, takzvaný homestaging či fotostaging, zajištění energetického štítku, vyklizení nemovitosti, stěhování, údržba nemovitosti, zprostředkování hypotéky, právní pomoc ohledně úschov kupní ceny, řešení hypoték, exekucí, zástav, věcných břemen, insolvencí, a tak dále. Na vaši otázku, myslím, nelze ve stručnosti odpovědět. 

Máte při práci nějaké zásady? Je něco, přes co už takříkajíc nejede vlak?
Máme etický kodex, který je samozřejmostí a my ho rádi a důsledně ctíme. Není to jen kus papíru, bereme ho vážně a uznáváme tyto sepsané hodnoty a principy podnikání. Nejde říci, kam až nezajdeme, důležité je, aby byl klient spokojený, byl nadšený z naší práce a doporučoval nás dál.

Když se zpětně podíváte na své podnikání, je něco, co byste udělal jinak?
O tom jsem nikdy nepřemýšlel, samozřejmě se snažím vždy poučit z chyb, ale vždy se snažím dívat spíše dopředu. Mám-li něco říct… Možná bych společnost dříve přestěhoval do vlastních prostor a nezůstával tak dlouho v nájmu.

Jste spoluvlastníkem kanceláří RE/MAX  například i v Praze, takže můžete porovnávat. Má jihočeský trh s realitami nějaká specifika?
Jsou tady příjemnější lidi. (smích) V Praze je trh mnohem drsnější a jsou tam potřeba ostřejší lokty. Když se domluvíme s Jihočechem, tak to platí. V Praze když odejdete s podepsanou smlouvou, kterou zkontrolují a odsouhlasí advokáti, mnohdy nemáte vyhráno.  Klienti hledají další a další výjimky a úniky ze vzájemných závazků.  Hodnoty Jihočecha jsou úplně jinde než hodnoty Pražáka, ne že bych je chtěl nějak hanit, ale jsou to větší životní dravci.

Jaké tedy myslíte, že jsou jihočeské hodnoty?
Jednoznačně jsou tady lidé přátelštější a upřímnější. Možná je to tím, že v Jihočeském kraji není taková anonymita jako v Praze. Lidé trochu dbají na to, co si o nich lidé myslí a říkají.

Říkal jste, že se díváte spíše do budoucna. Kam tedy směřuje RE/MAX AB Normal?
Chtěli bychom pokrýt celý Jihočeský kraj. Jsou tu města, kde zatím nepůsobíme, ale věřím, že budeme, a proto stále hledáme nové kolegy do týmu. Chceme rozšiřovat i stávající kanceláře v Pekárenské ulici, které už nám přestávají stačit. Hlavně ale chceme dál dělat práci tak, jak ji děláme. Máme možnost učit se od kolegů z vyspělých realitních trhů, kteří působí na západě, kde je spousta věcí, které u nás ještě nefungují, a které postupně zavádíme. Možností a ověřených proklientských postupů prodeje je opravdu hodně.

Je něco, co vás ve vašem oboru dráždí?
Dráždí mě, že není žádný realitní zákon. Práci realitního makléře může dělat v podstatě každý, nemusí mít žádné vzdělání nebo certifikaci. To je špatně. Také mi vadí, že mnoho obchodů se dělá bez smluv, bez dohody, bez písemných závazků pro makléře, které v důsledku mnohdy vedou k poškození klienta, proto pracujeme pouze výhradně a vždy klienta zastupujeme na základě předem stanovených a dohodnutých pravidel spolupráce.

Co vás motivuje ráno vstát a jít do práce?
Práce v realitách mě moc baví a mám ji rád, pak se stává celkem snadno. Jsem celkem cílevědomý člověk, takže se dokážu přinutit a jít za svým cílem. Navíc pocházím z podnikatelské rodiny a rodiče mi byli vždy příkladem, že bez práce nejsou koláče. (smích) Další motivací je to, že chci nějakým způsobem zabezpečit své děti a předat jim své životní hodnoty a být jim především vzorem stejně tak, jako to mám i já u svých rodičů.  

V poslední době se hodně rozmáhá takzvaný bezrealitkový prodej. Co na to říkáte?
Služba, kterou poskytujeme my, zajišťuje komfort, právní jistotu a především vyzkoušené prodejní postupy, kde klademe důraz na maximální komfort, ochranu kupujícího i prodávajícího a maximální dosaženou cenu. V poslední době prodáváme mnoho nemovitostí například prostřednictvím aukce.  Český člověk je bohužel zvyklý si všechno dělat sám, aby na úkor profesionální služby či odborníkova ušetřil. Bohužel podle toho to však mnohdy dopadá. Pokud chci prodat nemovitost takzvaně svépomocí, tak to udělám. Trh je rozdělený tak, že asi 50 % jsou stále samoprodejci a 50 % prodává přes realitní kanceláře. Je to stále stejné, jen v poslední době se díky změně vlastníka jednoho portálu o tom více mluví. My si sice účtujeme za své služby provizi, ale dost často se stává, že dokážeme vyjednat lepší cenu, než si majitelé původně představovali. Ta služba je pak pro ně v podstatě zadarmo. O rizicích a právních důsledcích spojených s prodejem nemovitostí raději ani nemluvím. To by bylo na samostatný rozhovor.

Štítky Jihočeský kraj, realitní kancelář, nemovitost, podnikání, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách jsou lidé přátelštější, říká majitel realitní kanceláře RE/MAX AB Normal Miroslav Hodina  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.