Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veřejnost i podnikatelé se k nám už naučili chodit, říká vedoucí Čínského centra VŠTE Josef Korda

Čínské centrum Vysoké školy technické a ekonomické, které bylo otevřeno v dubnu na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. čp. 10, se po půlroce už dostalo do povědomí veřejnosti. Postupně ho objevují také základní a střední školy či podnikatelé. „Doplnili jsme tak nabídku, kterou ve městě poskytují podobná střediska jako je Britské centrum Jihočeské univerzity, Francouzská aliance Jižní Čechy nebo Goethe Centrum. Pro obohacení zdejšího dění to je bezesporu inspirující. Stejně jako pro studenty na zdejších vysokých školách,“ říká Josef Korda, vedoucí Čínského centra VŠTE.

Jaký ten první půlrok pro vás byl? 

Zpočátku jsme si takříkajíc hledali místo na trhu. Museli se rozkoukat a připravit programy. A jak přibývají akce, přibývají i návštěvníci. To jsou spojité nádoby. Teď od podzimu už to je příjemné. Lidé si nás našli a nacházejí. Vedle akcí pro veřejnost se jako pracoviště VŠTE podílíme i na partnerství s tamními univerzitami. Za šest měsíců se udělal kus práce a vztahy s tamními školami se významně prohloubily. Zároveň VŠTE podepsala nová memoranda o spolupráci s prestižní Zhejiang University of Finance and Economics, zaměřenou na finance a ekonomiku, Guizhou Normal University a dalšími v oblasti Shandong. Samozřejmě rozšiřujeme výměnné programy s již našimi tradičními partnery v Pekingu a Šanghaji.

Co nabízíte veřejnosti?

Pokud jde o veřejnost, pak přímo v centru probíhají kurzy čínštiny, kde vyučujeme z češtiny nebo angličtiny. Pořádáme kulturní večery shrnuté do názvu Poznáváme Čínu nebo tradiční čínské zdravotní cvičení QI GONG a TAIJI QIGONG, které vede Iva Kliková. Půjčujeme ale i knihy nebo si lze u nás jen tak posedět a zahrát deskovou hru GO. V listopadu se budeme věnovat čínské kuchyni a nabídneme přednášku na téma Život mladých lidí očima Zan Zan. Vedle toho zajišťujeme řadu služeb, spojených s cestou do Číny na vzdělávací semináře nebo výměnné pobyty studentů a akademiků. Stále víc se na nás obracejí i podnikatelé, které láká čínský trh.

Jaký je zájem?

U výuky čínštiny před počtem kursů dáváme přednost jejich kvalitě, individuálnímu přístupu. Zatím tedy jde spíš o jednotlivce od deseti let věku až po seniory, než o desítky účastníků. Motivace je různá. Někdo chce rozumět jazyku kvůli cestování, kultuře a historii, další si chtějí rozšířit vzdělání.

Násobně větší je pak zájem o účast na seminářích a konferencích, které nabízejí čínské univerzity. Od dubna jsme zatím spolupracovali na osmi podobných akcích. Polovinu z nich obsadili studenti VŠTE, druhou jsme nabídli partnerským univerzitám z jiných měst. Čína je prostě atraktivní téma a vysokoškoláci v ní vidí velký potenciál i pro své další pracovní uplatnění. O prázdninách jsme šesti našim studentům zajišťovali jazykový pobyt v Pekingu a Šanghaji, máme už i první příjemce stipendia na magisterské studium na partnerských univerzitách v Číně. Na příští rok chystáme další letní školu v Číně pro ještě víc studentů, než letos.

Máte i program pro základní nebo střední školy?

Tady jsme stále ještě, takříkajíc na startu. Už máme programy Poznáváme Čínu I, II a III určené pro základní školy a nižší stupně středních škol, ale musíme je pořádně uvést do života, byť už nějaké návštěvy žáků u nás v centru nebo našich lektorů na těchto stupních škol, proběhly. Děti se naučí napsat jeden dva čínské znaky, říct první slovíčka, uvidí ukázky stolování, poznají historii i tradiční hry.

Jak si vás podnikatelé našli?

To je tím, že dokážeme připravit a zajistit obchodní cesty českých firem do Číny. Obrací se na nás prostřednictvím velvyslanectví i čínští organizátoři výstav a veletrhů a žádají účast českých firem. Nabídku předáváme profesním organizacím, a je-li zájem, nabídneme kompletní servis. Stále zkoušíme, co jsme v poměrně malém týmu schopni zvládnout.

O jaké akce jde?

Aktuální nabídka se týká například obnovitelných zdrojů energie, zemědělských strojů a zemědělské produkce. Všechny akce jsou spojeny i s účastí na seminářích, trvajících zpravidla tři týdny. Ale totéž se týká i škol. Prakticky veškeré náklady kryjí čínští organizátoři a partneři, proto je nejdůležitější především zájem.

Jak zvládáte jazykovou bariéru?

Pokud jde o mne, spoléhám na angličtinu, i když základy čínštiny se už učím. Ale na roční stáži máme čtyři čínské lektorky z univerzity v Šanghaji. Ty nejen učí čínštinu na VŠTE v rámci specializace čínské trhy, ale jsou k dispozici i našemu centru. Vedle výuky pomáhají i s komunikací a agendou s čínskými školami a úřady, a připravují kulturní program.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Čína, střední škola, univerzita, Přemysl Otakar II., Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, Šanghaj, Peking, Šan-tung

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost i podnikatelé se k nám už naučili chodit, říká vedoucí Čínského centra VŠTE  Josef Korda  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.