Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

RECENZE: Belgická Zygoma předvedla v Budějcích nevšední mix žánrů

Rád chodím na koncerty kapel, které neznám, a nechávám se překvapit. Když jsem se dozvěděl, že v Budějcích bude hrát kapela, která svou hudbu škatulkuje do celkem sedmi žánrů (ambient, progress, math, jazz, black, death, metal) musel jsem to vidět. Na koncert Zygomy jsem šel s obavami, které se nakonec nenaplnily.

Začněme ale od začátku. Ještě než se na pódium v hudebním klubu Fabrika vyhoupli belgičtí hosté, nastoupili místní Tosiro. Hudba této kapely se ke mně už dostala, ovšem nikdy jsem ji neslyšel naživo. Jejich výkon byl dle mého názoru naprosto výborný. Tosiro nevsázejí na okázalou pódiovou show, posluchače ovládají jinak, a to sice neskutečně silnou atmosférou, která je podtrhnutá vynecháním pódiového osvětlení a použitím zneklidňujících záběrů promítaných za kapelou. Už dopředu mohu prozradit, že budějčtí Tosiro mě bavili více, než belgická Zygoma. Vysvětlím.

Na Zygomu jsem se moc těšil, ale zároveň jsem měl trochu obavy. Podobné hudební experimenty totiž často bývají jen studiovými projekty. Důvod je prostý, jde o příliš složitou hudbu, než aby se hodila na pódia. Provedení musí být dokonalé, jinak význam zanikne. Když jsem si přečetl, že všichni členové kapely jsou velmi mladí, bál jsem se, že to zkrátka nezvládnou. Zvládli. K mému údivu do sebe všechno naprosto přesně zapadalo a všichni čtyři muzikanti ukázali, že jsou skutečnými mistry svého řemesla. Oči jsem nemohl spustit především z bubeníka Gerta Stalse, který byl prostě neskutečný. Takový výkon se jen tak nevidí, to nelze ani popsat.

Mé původní obavy se sice nenaplnily, ale bohužel mi na vystoupení Zygomy vadila jiná věc. Bude to znít zvláštně, ale … byli prostě až moc dokonalí. Co si pod tím představit? Pokud chodíte alespoň občas na koncerty, tak ten pocit určitě znáte. Někdy nemusí být výkon kapely dokonalý, ale je tam to něco. To něco, co udělá z koncertu skvělý koncert. Jindy ale je kapela bezchybná, každá nota zní přesně tam, kde má, každý úder do bicích je pečlivě naplánovaný, vše je dokonalé, ale… je to studené. Přesně takový pocit jsem bohužel měl ze Zygomy.

Sečteno podtrženo. Zygoma je kapela, na kterou se určitě vyplatí zajít. Kdo na jejím koncertě byl, určitě neprohloupil. Ani já své účasti nelituju, z koncertu jsem si odnesl i debutové CD – The Highest Court a rozhodně si ho s chutí pustím, protože to se jen tak neoposlouchá.

Budějcká Drbna hodnotí 65 %

Štítky hudební skupina, koncert, České Budějovice, hudba, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Belgická Zygoma předvedla v Budějcích nevšední mix žánrů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.