Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

RECENZE: Vstupte do světa lidojedů, vstupte do Tajemné Indonésie

O prázdninách je čas splnit si to, co jindy nestíháme. Já si kupříkladu už dlouho říkal, že musím navštívit výstavu Tajemná Indonésie v Jihočeském muzeu a teď se mi to konečně podařilo. Jaká je výstava? Čtěte dále.

Vybíhám do druhého patra a vstupuji do Indonésie. Upřímně musím říci, že jsem o těchto končinách mnoho nevěděl, zeměpis mi sice ve škole vždycky šel, ale už je to dlouho, co jsem si přečetl nějaký cestopis nebo zhlédl zajímavý dokument. Vkráčím tak s čistým štítem a nechávám se vtáhnout.

Hned na úvod je tu pro návštěvníky možnost podívat se na dva cestopisné dokumenty. Vřele doporučuji počkat si a dát si oba – jsou totiž výborné. Z muzea rozhodně není kam spěchat. Stěny jsou posety množstvím fotografií a ve vitrínách čekají exponáty, na kterých jsem osobně mohl oči nechat. Výstava je vhodná i pro děti, které mají alespoň trochu pro strach uděláno – i ony si to užijí.

Pokud bych měl na celé výstavě najít nějaká slabá místa, pak bych upozornil na dvě věci, které mě osobně rušily. Zaprvé jsou to prázdné vitríny v jedné z místností, ve kterých byla jen jakási nesvítící světla, kabely a podobně. Možná jsem přišel ve špatný čas a tyto vitríny mají jinak svou funkci, možná jen jejich význam nechápu. Za druhé je to pak třetí obrazovka umístěná v „chýši“, která slibovala třetí dokument, ale místo něj běžela jen krátká upoutávka na dokument úplně jiný. Škoda.

Nakonec trocha toho shrnutí. Rozhodně se vyplatí na výstavu zajít. Zjistíte mnoho o kmenech žijících velmi hluboko v džungli, daleko od naší civilizace. Poznáte, že to, co je v jedné kultuře tabu, může být v jiné kultuře velice důležitým rituálem. Strávíte velice zajímavé chvíle v Indonésii, a to ani nemusíte platit tisíce za letenky.

Budějcká Drbna dává výstavě Tajemná Indonésie 70%

Štítky Indonésie, výstava, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Vstupte do světa lidojedů, vstupte do Tajemné Indonésie  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.