Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na VŠTE přijely dvě desítky čínských studentů

Letní semestr, který začne 22. února, absolvuje na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích také dvacet studentů z Číny. V anglickém programu zde budou studovat obory Business Administration a Civil Engineering. Jde o vysokoškoláky z North China University of Technology v Pekingu, s níž má jihočeská technika partnerskou smlouvu o spolupráci. Podobně jako osmi jihokorejským a patnácti ruským studentům jim škola poskytuje stipendium z grantů získaných v programu Erasmus+ Mezinárodní kreditové mobility.

„Studenti z Číny, Ruska a Jižní Korey, tedy zemí, na něž se v rámci strategie zapojení do mezinárodních projektů zaměřujeme, se k nám rádi hlásí. Zájem je však větší, než kolik jich můžeme přijmout a poskytnout jim stipendium,“ říká Alžběta Troupová, koordinátorka zahraničních vztahů VŠTE. Vedle těchto skupin zahraničních studentů na VŠTE působí desítky dalších mimo tento projekt.

Kromě výuky v angličtině mají Číňané a Korejci zajištěný i doprovodný program, jehož součástí je také kulturní a jazyková příprava. Čínským studentům je k dispozici čínský lektor Čínského centra VŠTE, které bude slavnostně v jihočeské metropoli otevřeno v dubnu. Korejským studentům, i studentům VŠTE vyjíždějícím do Korey, se zase věnují lidé z Česko-korejské společnosti, aby jim tak usnadnili pobyt v jiném kulturním i geografickém prostředí.

„Obrovskou výhodou studijních pobytů v rámci Mezinárodní kreditové mobility je velmi štědré stipendium. To umožňuje studovat v zahraničí bez vlastní finanční spoluúčasti, tedy bez ohledu na sociální a ekonomické zázemí studenta,“ dodala Alžběta Troupová.

Prestižní program Mezinárodní kreditové mobility zahrnuje rovněž akademiky a díky němu tak letos bude na VŠTE v letním semestru působit pět vyučujících z pekingské North China University of Technology a čtyři z ruských partnerských vysokých škol. Studentům evropských vysokých škol současně umožňuje žádat o stipendijní pobyty na vybraných partnerských univerzitách prakticky po celém světě. Letos tak dva studenti VŠTE poznají prostředí jihokorejských univerzit. Spousta dalších, pak, i s využitím dalších programů, studuje po Evropě a v Číně.

Přestože se VŠTE, na níž letos studuje na 4400 osob, profiluje jako regionální a profesně zaměřená vysoká škola, zahraniční spolupráce patří mezi její významné aktivity. V anglickém programu nabízí čtyři celé kompletní programy, což zvyšuje její prestiž, stejně jako zapojení do mezinárodních projektů či spolupráce s několika desítkami vysokých škol ze zemí Evropské unie i mimo ní.

Autoři

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, Čína, Peking, České Budějovice, projekt, Rusko, Jižní Korea, Evropská unie, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na VŠTE přijely dvě desítky čínských studentů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.