Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Marek Vochozka, rektor VŠTE: Není nic cennějšího, než když školu ocení její vlastní studenti

Marek Vochozka řídí Vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích (VŠTE) z pozice rektora od roku 2009. Začínal jako rektor pověřený a od konce roku 2013 už je rektorem řádným, tedy jmenovaným prezidentem. Nejmladší českou veřejnou vysokou školu, založenou v roce 2006 zákonem, přebíral, když měla 380 studentů a fungovala v pronajatých prostorách. Nyní jich má na 4400 a rozšiřuje vlastní kampus v Okružní ulici.

Jaký kus cesty jste už ušli?
To napoví jednoduché ukazatele - od 380 studentů k současným 4400, od téměř nulového majetku k nějakým 300 milionům, od minimálního rozpočtu k 160 milionům korun ročně. Tak by šlo pokračovat srovnáním získaných evropských dotací nebo počtu zaměstnanců. Těch je zhruba 250. Progres je jednoznačný, ale samozřejmě daleko víc práce je před námi. I když se zázemí a vybavení školy postupně mění, zlepšovat toho je stále mnoho. To vím já i studenti.

Nejste přece jen na „periférii“ města tak trochu zastrčení?
Poloha školy je věc, která mne rozhodně netrápí. Naopak Okružní se stává perspektivní adresou, na níž se usadila řada ve svých oborech respektovaných firem. Navíc máme dostatečný prostor pro růst a celkový rozvoj našich infrastruktur. Letos stavíme centrální laboratoře, rozšiřujeme parkoviště, příští rok zahájíme stavbu vysokoškolské koleje pro 300 ubytovaných. Přemýšlíme o tom, že postavíme také sportovní areál. Plánů je spousta.

Jak jste se vůbec na školu dostal?
V roce 2008 jako kantor na poloviční úvazek. V září jsem pak prošel výběrovým řízením a stal se vedoucím Katedry ekonomiky a financí. A koncem března 2009 jsem byl pověřen řízením školy, když akademický senát odvolal předchozího rektora. To trvalo necelé čtyři roky. Nyní už běží řádný čtyřletý mandát.

To jste zažil i pokusy školu zrušit. Jak ji to poškodilo?
Ve své době, spadající do let 2009 a hlavně 2010, značně. Řadu věcí nás to ale naučilo. Být poměrně flexibilní, dodržovat rozpočtovou kázeň, neboť hrozilo, že nám náměstek ministra školství Hajn sebere ze dne na den přes 40 procent rozpočtu. Zvládli jsme to díky manažerskému stylu řízení vysoké školy, ale samozřejmě nejistota vyučující i studenty odrazovala. Mezi nimi to udělalo největší paseku. Nikdy jsme neměli nedostatek uchazečů, ale pokles v roce 2010 byl markantní a my se z něj nějaký čas vzpamatovávali. Tehdy nás ministerstvo školství nechalo rovněž vyškrtnout ze seznamu výzkumných institucí, což VŠTE finančně poškozovalo až do letošního roku, protože se body vypočítávají z minulých období. Tohle je ale už za námi.

Pochopil jste, co za tím vším bylo?
Ano, ale už se v tom nechci pitvat. Je to přece jen pět let. V zájmu podpory technického vysokého školství v Jihočeském kraji to rozhodně nebylo. Stejně jako když se v 90. letech objevily snahy zrušit Jihočeskou univerzitu.

Co vám napověděl letošní velký zájem o školu?
Vzhledem k tomu, že letošní maturanti byli ze slabších populačních ročníků, jsem ani takový nečekal. Proto mě to velmi potěšilo. Jednak jsme naplnili prostor, který nám ministerstvo školství dalo, a jednak se ukazuje, že zájem o technické obory opravdu roste. Loni vysokoškoláci zvolili VŠTE českou technickou Fakultou roku. To jsem bral jako vyznamenání, protože není nic cennějšího, než když školu ocení její studenti. Máme také silný akademický potenciál, s předchozími lety nesrovnatelný.

Kdysi se říkalo, že technické obory chybí v kraji víc než dálnice D3.
Máte pravdu. Tehdy mi to přišlo trochu nadnesené, ale určitou hloubku ta myšlenka má. Hlavně u strojírenských oborů nejsme schopni uspokojit poptávku firem po absolventech. Tipuji, že to ještě dobrých deset let potrvá. Ta propast, daná i věkovou strukturou techniků v podnicích, chystajících se do důchodu, je obrovská.

Dálnice se už ale k městu blíží. Jak vy zaplňujete vzdělávací prostor?
Dnes z těch 4400 posluchačů už převažují studenti technických oborů jako je strojírenství, doprava, logistika a stavitelství nad těmi z oboru ekonomického, s nimiž se zde před devíti lety začínalo. Nechceme růst do šířky, ale do hloubky. Než na akreditace nových oborů sázíme na jejich další specializace. Výjimkou bude obor Informatika, garantovaný profesorem Eduardem Babulákem, jehož akreditaci jsme začali připravovat.

Zatím ale převažují programy bakalářské.
To je zákonité, protože se profilujeme jako profesně orientovaná regionální vysoká škola. Ale magisterské, nebo chcete-li inženýrské, navazující obory už lze na VŠTE také studovat. Konkrétně jde o dva - Logistické technologie a Konstrukce staveb. Nezapomeňte také, že akreditace studijních programů či oborů není snadná a někdy trvá i roky. A my si příští rok připomeneme teprve deset let existence.

Čím konkrétně?
Program dáváme dohromady a své si k němu bezesporu řeknou i studenti. Určitě ale počítáme s otevřením laboratoří, zahájíme zmíněnou stavbu koleje a chtěli bychom uspořádat sérii přednášek o historii školy a samozřejmě společenské akce, do nichž by se měla možnost zapojit také veřejnost. Nejen proto, že jsme školou veřejnou, ale  jsme i pyšní na to, že sídlíme v Českých Budějovicích. Připravujeme také změnu insignií školy, které nyní tvoří lev s pětilistou růží, což jsou prvky, které užívá i Jihočeská univerzita. Chceme, aby z nových insignií bylo hned patrné, že jsme technickou vysokou školou.

Mimochodem, kdybyste byl maturantem a chtěl studovat techniku, šel byste do Prahy, Brna, Liberce, Plzně nebo zůstal doma v Budějcích?
Určitě bych si vybral VŠTE. Na rozdíl od čerstvých maturantů mám tu výhodu, že znám vyučující nejen technických oborů, ale i toho ekonomického, a vím, že se jedná o špičkové odborníky. Také vím, že absolventi VŠTE mají výborné uplatnění v praxi, v podnicích. A jako budoucí student bych se navíc osobně těšil na nové laboratoře.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, Marek Vochozka, České Budějovice, laboratoř, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Praha, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Vochozka, rektor VŠTE: Není nic cennějšího, než když školu ocení její vlastní studenti  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.