Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Noční Temelín lákal návštěvníky

Necelé dvě stovky lidí projely a prošly o víkendu nočním Temelínem. Poprvé v historii se veřejnost dostala například do havarijního řídícího střediska, představila se jim i kompletní nová hasičská technika. Mimořádné prohlídky elektrárna avizovala jen prostřednictvím Facebooku, volná místa byla ale přesto velmi rychle zaplněna.

Jako osvětlený zaoceánský parník, nebo mimozemské velké město. Tak vypadá podle řady návštěvníků nočních prohlídek elektrárna Temelín pozdě v noci. Netradiční výhledy si užili jak běžní návštěvníci, tak také rodinní příslušníci zaměstnanců, kteří se do přísně střeženého areálu běžně nedostanou. Nejpřísněji střeženými prostorami elektrárny projížděli návštěvníci uzavřeným autobusem. Přesto ale předtím prošli všichni včetně dětí řadou kontrol, včetně detekce kovů a ověření totožnosti.

„Líbilo se mi to, protože tady táta pracuje a viděli jsme všechno možné. Nejzajímavější byly ty stopadesátimetrové chladící věže,“ konstatovala po unikátní noční prohlídce sedmiletá Nela Novotná.

Právě projížďka přísně střeženým vnitřním areálem, kolem reaktorových budov nebo skladu použitého paliva, byla pro návštěvníky největším lákadlem. Noční osvětlení vytvořilo unikátní atmosféru, kterou si nenechali ujít ani lidé, kteří vnitřní areál jaderné elektrárny už znají. Volná místa, avizovaná jen prostřednictvím sociálních sítí, byla prakticky okamžitě obsazena. „Největší zájem byl o místa určená pro zaměstnance s dětmi. Ty se do elektrárny běžně vůbec nedostanou a často netuší, jak vypadá prostředí, kde jejich rodiče pracují. A přestože musely mít vlastní doklad totožnosti, jejich zájem několikanásobně překonal naše možnosti,“ vysvětlovala za organizátory Jana Gribbinová.

Kromě projížďky areálem s popisem jednotlivých budov se návštěvníci podívali i třeba na výstavu techniky temelínského hasičského sboru. A už pěšky navštívili i unikátní prostory havarijního řídícího střediska – takzvaného „temelínského pentagonu“.

Štítky Temelín, elektrárna, Facebook, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční Temelín lákal návštěvníky  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.