Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu chce kraj na obchvat Budějc a Srubce

Na tři dny zavítala na jih Čech ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Velkou část dnešního dne strávila na Krajském úřadu Jihočeského kraje, kde se mimo setkání s hejtmanem Jiřím Zimolou například setkala i s členy Rady Jihočeského kraje. Návštěvami jednotlivých krajů během letního období chce prohloubit spolupráci s hejtmany a starosty měst a obcí.

„Nejezdím po krajích, abych viděla hejtmany, které vidím často. Chci, aby zástupci krajů, měst a obcí věděli, že v podobě Ministerstva pro místní rozvoj České republiky mají oporu,“ uvedla na úvod tiskové konference Šlechtová, která vystřídala svou kolegyni Věru Jourovou v říjnu loňského roku.

Jihočeský kraj má podle ministryně velkou zásluhu na tom, že Program přeshraniční spolupráce Česká republika - Bavorsko je třetím nejlepším z celé Evropské unie. „To je enormní úspěch České republiky. A já děkuji Jihočeskému kraji, protože ty projekty vznikají tady,“ přidala Šlechtová.

Vřelá slova jí vzápětí vrátil hejtman Jiří Zimola. Podle něj má za jejího vedení ministerstvo pro místní rozvoj pragmatický a racionální přístup a komunikuje s hlavními hráči v celé republice. „Já vnímám tohle ministerstvo jako nadřazené všem ostatním ministerstvům, protože tam najdeme úplně všechno,“ řekl Zimola.

Právě Šlechtová upozornila kraj na to, že v koncepci letecké dopravy chybí českobudějovické letiště, ačkoliv to je v kompetenci ministerstva dopravy. „Budeme to připomínkovat a žádat, aby se tam dostalo,“ uvedl hejtman. Přitom v Plané už začala druhá fáze modernizace, která by měla vyústit v certifikát pro veřejný mezinárodní provoz v roce 2017.

Kraj bude žádat o dotace hlavně na infrastrukturu

Zimola rovněž zmínil Program obnovy venkova. Na ten dává Jihočeský kraj v součtu až 100 milionů korun, což je nejvíce v celé České republice. „Myslím, že na těch vesnicích je vidět, že se v nich život nezastavil,“ poznamenal během tiskové konference.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová také otevřela téma Integrovaného regionálního operačního programu, který nahradí regionální operační programy. Rozdělovat se z něj bude 4,6 miliardy euro. „Program je zaměřen na veřejnou dopravu, hromadnou dopravu, sociální věci, investice místních akčních skupin. Vidím, že města a kraje se velice intenzivně připravují na tento program. Už jsme vyhlásili dvě první výzvy na silnice druhé a třetí třídy. A zároveň jsem vyhlásila výzvu na územní plánování, kde mohou žádat zástupci měst a obcí,“ doplnila ministryně.

Integrovaný regionální operační program je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj. O dotace bude žádat i Jihočeský kraj. Velkou část by rád získal na infrastrukturu, konkrétně na silnici mezi Novou Pecí a Zvonkovou, kde by náklady měly být 170 milionů korun, na obchvat Srubce, u kterého by náklady měly být půl miliardy korun nebo na obchvat krajského města kolem Včelné, kde se čeká investice 860 milionů korun.

To však není vše, Jihočeský kraj bude mít žádostí daleko více. „Chceme investovat i do zdravotnické záchranné služby, do nemocnic, do přístavby a rekonstrukce budovy Jihočeské vědecké knihovny za 250 milionů korun, do poradenství na základních školách, do sportovních volnočasových aktivit. Myslím si, že bychom jako Jihočeši dokázali sáhnout na valnou část celé alokace. Budeme doufat, že uspějeme,“ dodal hejtman Zimola závěrem.

Foto Radek Šíma

Štítky Jihočeský kraj, Karla Šlechtová, Jiří Zimola, Česko, Srubec, České Budějovice, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Evropská unie, Věra Jourová, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu chce kraj na obchvat Budějc a Srubce  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.